Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve třech místech Jihočeši slavili novou plavební sezonu na Vltavě

Ve třech jihočeských městech v sobotu lidé slavili začátek nové plavební sezony na Vltavě. Stěžejní část festivalu Vltava Open s bezplatnými vyhlídkovými plavbami, hrami, divadlem a koncerty se odehrála na nábřeží v Týně nad Vltavou, doprovodný program byl v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou.

Úvodního symbolického odemykání Vltavy se dvě hodiny před polednem ujal starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek. Se svými hosty vyjel v lodi na řeku. Na ceremoniál se přišlo podívat kolem 150 lidí.

Festival se konal popáté, v minulých letech se hlavní program konal v Budějovicích a na Hluboké, kde už byla řeka splavněna. Týn nad Vltavou byl centrem dění poprvé, řekl Šnorek. „Což vnímám jako velkou pozvánku a upozornění veřejnosti, že i Týn bude vbrzku místem, které bude možné navštívit a kam splavnění dorazí,“ řekl.

Rozvoj rekreačních plaveb mezi těmito jihočeskými městy umožňuje velký projekt splavnění Vltavy, který má být dokončen v příštím roce. Před měsícem zahájilo Ředitelství vodních cest ČR práce týkající se úseku řeky u Týna nad Vltavou, kde bude dokončena i poslední plavební komora v Hněvkovicích.

V Týně by se podle starosty mělo v nejbližších dvou letech zlepšit také přístaviště u parkoviště pod kostelem, aby majitelům rekreačních lodí zajistilo dostatečný servis. Další přístaviště s možností vyzdvižení lodí z vody má být pod Týnem. „Je to doplnění naší turistické strategie, která se sama nabízí, to je využití potenciálu Vltavy,“ řekl Šnorek k rozvoji plaveb. V minulých letech byla postavena pobřežní cyklostezka propojující Týn nad Vltavou s Českými Budějovicemi.

Festival Vltava Open pořádá obecně prospěšná společnost IN REGIO, která se stará o propagaci rekreační plavby v tomto úseku Vltavy. Doprovodný program se konal ve sportovních areálech v Českém Vrbném na okraji Českých Budějovic a v Hluboké nad Vltavou.

Napsal ČTK

Štítky vltava open, odemykání vltavy, Vltava, Týn nad Vltavou, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Ředitelství vodních cest České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve třech místech Jihočeši slavili novou plavební sezonu na Vltavě  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.