Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hotely na jihu Čech mají na léto obsazeno i z 90 procent

Hotely a penziony v hlavních turistických destinacích Jihočeského kraje mají na léto z 60 až 90 procent obsazeno. V Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou nebo třeba v Českém Krumlově hlásí recepční některých hotelů až 90 procent rezervací. Jak zjistila ČTK, do měst jezdí převážně zájezdy cizinců, a to na jednu noc, naopak o Lipensko mají největší zájem Češi, přespí tam čtyři až sedm nocí.

Délka pobytu se proti loňsku prodloužila. Největší zájem je ovšem o kempy.    

V nejnavštěvovanějším městě na jihu Čech - Českém Krumlově - mají turisté k dispozici 4635 lůžek. "Největší zájem je o prodloužené víkendy, ty jsou přes sezonu většinou obsazené, ať se jedná o menší ubytování nebo hotely, v týdnu prostor je. Větší hotely, které přijímají skupiny, mají většinou obsazeno i v týdnu. Největší zájem je o ubytování v historickém centru s kvalitními službami," řekl ČTK Tibor Horváth z Českokrumlovského rozvojového fondu. Obsazenost hotelů v létě odhaduje managament na 70 procent. Ze 40 procent tvoří klientelu Češi, z cizinců přijíždí více než polovina z Asie. Zájemci budou ovšem jen těžko hledat ubytování na příští víkend, kdy se ve městě konají Slavnosti pětilisté růže.

Marta Dlouhá z infocentra společnosti Lipensko, která zajišťuje ubytování pro 95 procent ubytovatelů se zhruba 2500 lůžky, odhaduje obsazenost v letní turistické sezoně na 80 procent. "Určitě je ale pořád šance ubytování tady sehnat," řekla ČTK. Klientelu z převážné míry na Lipensku tvoří Češi, kteří tam míří na rodinnou dovolenou. Přijíždějí také turisté z německy hovořících zemí a Nizozemci, už v zimě se objevili také Rusové žijící v západní Evropě. "Máme různé typy ubytování: hotely, penziony i apartmány. Na začátku sezóny rodiny poptávají týdenní pobyty, loni bylo více kratších, na čtyři pět nocí," dodala.

Dobře obsazené jsou na léto i některé hotely v Českých Budějovicích. Tam přijíždí především zahraniční klientela na jedinou noc. Třeba hotel Malý pivovar, ze kterého proudí Asiaté už časně ráno na prohlídky města založeného Přemyslem Otakarem II., má podle recepční v červnu obsazeno z 85 procent. Převažují hosté z Asie - zejména Japonci a Číňané.

V kraji bylo loni podle statistiků k dispozici 1208 hromadných ubytovacích zařízení s celkem 20.440 pokoji a 59.247 lůžky. Meziročně bylo uzavřeno 94 hotelů, ubylo tisíc pokojů a 2514 lůžek. Za krachem hotelů mimo hlavní turistické destinace stojí sezonní využití. Lůžka byla využita z 26,6 procenta a pokoje z 32,9 procenta, což je pod průměrem Česka. Za deset let ovšem počet penzionů a hotelů vzrostl o 279, pokojů přibylo o 3811 a lůžek o 11.376. Turisté na jihu Čech vyhledávají spíše kempy než hotely a penziony, láká je tam cykloturistika, houbaření i rybaření. V kraji je nejvíce míst pro stany a karavany v zemi a jejich počet dál roste. Na konci loňského roku jich měli turisté v kraji k dispozici 13.809, o 2310 více než před deseti lety.

Napsal ČTK

Štítky hotely, obsazenost, Český Krumlov, České Budějovice, lipno, hotel, léto, Česko, penzion, Jihočeský kraj, Hluboká nad Vltavou, Asie, Tibor Horváth

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely na jihu Čech mají na léto obsazeno i z 90 procent  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.