Ve svých 56 letech zažívá českobudějovická pekárna Penam zřejmě nejlepší období svého života. Kromě kombinace ruční výroby pečiva s nejmodernějšími technologiemi se může pochlubit hned dvěma NEJ - jedinou tuzemskou linkou na výrobu kostek do knedlíků či provozem „3 v 1“. Z Vrbenské ulice se díky tomu linou vůně čerstvé strouhanky, chleba, běžného pečiva i řemeslných výrobků, které se neobejdou bez šikovných rukou zručných pekařů. Celá výroba v minulosti prošla nákladnou obnovou, nyní se připravuje investice do výroby kvasu.
„Začínal jsem jako pekař a tu práci pořád miluji. Ostatně - koho každý den ráno u vchodu do kanceláře vítá vůně čerstvého pečiva?“ libuje si Radek Paulík, ředitel českobudějovické pekárny Penam. Už několik let řídí podnik, který místní znají jako Pekast. „Název se změnil sice jen o pár písmen, ale na kvalitu výroby to mělo obrovský, kladný dopad. Osvědčenou ruční a řemeslnou výrobu jsme zachovali, ale nově jsme mohli zainvestovat do akcí, které se už roky odkládaly,“ uvádí Paulík. Má na mysli nedávno dokončenou 2. fázi výroby chleba, kterou brzy doplní výroba vlastního kvasu. Celková investice vyjde Penam na desítky milionů korun.
„Málokdo ví, že tady v pekárně máme jeden český unikát. Je jím linka na výrobu strouhanky a kostek do knedlíků. V celém Česku nic podobného není,“ pokračuje Paulík. Tradiční českobudějovická pekárna se může nad to pochlubit kombinovanou výrobou „3 v 1“, což v praxi znamená, že v areálu najdete halu na výrobu strouhanky, samostatnou budovu pro kompletní produkci běžného pečiva a hned vedle také dílnu, kde se dodnes vyrábí ručně přes 120 pekárenských výrobků řemeslného typu.
A co čeká českobudějovickou pekárnu Penam v nadcházejících letech? „Kromě dokončení výroby kvasu nás čeká finalizace obnovy vozového parku. Stojí před námi také investice do linky na výrobu strouhanky, ale to už se bavíme o horizontu zhruba dvou let,“ dodává ředitel Radek Paulík. A přeje dobrou chuť.
Pekárna také nabídla novinářům projít si celý provoz a vyzkoušet si, jaké to je být pekařem. „Byli jsme rádi, že jsme takovou příležitost s kolegyní dostali. Hodně jsem si vyhrál se zdobením vlastního koláče, o něco horší už to bylo s tvorbou vánočky. Než jsem se stihl vzpamatovat z toho, jak se má udělat, zamotaly se mi ruce, a tak jsem to raději nechal povolanějším,“ říká se smíchem šéfredaktor Budějcké Drbny Lukáš Dvořák.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám
Díkybohu je dost normálních pekáren, takže nemusím jíst tyhle ŠtBákovo hnusy.