Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ochranná budova kolem reaktoru prošla testem těsnosti

Ochranný obal kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní zkoušky, kterou v noci na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

Aby bylo možné zkoušku provést, musela být ochranná budova kolem reaktoru (tzv. kontejnment) hermeticky uzavřena. Následně bylo do budovy přivedeno 45 tun vzduchu. Vytvořil se tak přetlak 70 kPa, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch sílou pěti tun.

Po dobu tří dnů se neustále sledovalo, zda nedochází ke snižování tlaku. Zjednodušeně se test dá přirovnat například k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří úniky tlaku. Náročná zkouška, která probíhá na každém bloku jednou za čtyři roky, potvrdila dobrou kondici ochranného obalu a kontejnment tak splňuje všechna těsnostní kritéria.

Odstávka prvního bloku dál pokračuje. Aktuálně k nejdůležitějším činnostem patří vyvezení kontejneru s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. Výrobu by první blok měl obnovit v závěru srpna. Na druhém bloku probíhá odstávka spojená s opravou chlazení generátoru.

Od začátku roku vyrobily oba bloky 7,95 miliard kWh elektřiny.

Štítky Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranná budova kolem reaktoru prošla testem těsnosti  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.