Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karatistka Veithová bojovala na Floridě a získala bronz

Lucie Veithová je stálice českobudějovického oddílu TJ Karate a má za sebou nabitou první polovinu roku. Kalendář závodů si zpestřila cestou za oceán, kde se představila na mistrovství USA. Do Ameriky se Veithová vydala podruhé.

Kdy jste se rozhodla, že pojedete na mistrovství USA?
Tato myšlenka se mi rýsovala v hlavě již od března, kdy jsem se dozvěděla, že se mistrovství USA koná po třech letech opět na Floridě. Miami, respektive Fort Lauderdale jsem poprvé navštívila v únoru 2008, kde jsem se zúčastnila tehdejšího mezinárodního turnaje zvaného Citrus Cup. Zdejší pobyt mě natolik oslovil, že jsem byla rozhodnutá využít příležitosti a zavítat na toto úchvatné místo ještě alespoň jednou. Zároveň jsem se chtěla nějakým způsobem odměnit za předešlou náročnou sezónu.

Byl to vrchol dosavadní sezony?
Ne, nebyl. Za vrchol sezóny stále považuji mistrovství Evropy a mistrovství Světa, kde je úroveň, kvalita i počet závodníků v kategoriích koncentrovanější.

V jaké kategorii jste závodila?
Závodila jsem v kategorii female advanced kumite (18 – 34 let), do které se registrovalo 13 účastníků. Tato kategorie nebyla váhově rozlišená a mohly se do ní přihlásit jednak závodnice se zelenou kartou, jež rovněž bojovaly o to, dostat se do reprezentace USA, a jednak závodnice bez zelené karty, které se například do USA přestěhovaly.

Kolik zápasů jste absolvovala?
Absolvovala jsem čtyři zápasy.

Jaký byl průběh turnaje?
V hale se nacházelo 10 zápasišť. Jakmile jedna kategorie skončila, ihned následoval ceremoniál s vyhlášením vítězů, takže všechno šlo přesně podle časového plánu. Po organizační stránce to měli pěkně připravené, tedy až na ženské a mužské kategorie advanced kumite (18 – 34 let). Čekali jsme totiž pět hodin v rozcvičovně, než se na nás dostala řada.

Probojovala jste se do semifinále nebo jste šla přes repasáž?
Ano, dostala jsem se až do semifinále (3. kolo), kde jsem prohrála s ruskou závodnicí žijící na území USA. Poté následoval jeden zápas v rámci repasáže, který jsem vyhrála před časovým limitem 8:0.

Prohrála jste s vítězkou?
Prohrála jsem s druhou finalistkou 5:8. Zápas skončil předčasně, jakmile soupeřka dosáhla osmi bodů. To mě celkem překvapilo, protože podle pravidel WKF, aby byl zápas ukončen před časovým limitem, musí být bodový rozdíl mezi oponenty osm bodů. K této změně pravidel se zřejmě přistoupilo z organizačních důvodů, aby jednotlivé zápasy kvůli časovému skluzu urychlili. Moji kategorii vyhrála kubánská závodnice Doralvis Delgado Lopez žijící v Miami.

A co duel o bronz?
uel o bronz jsem si už více pohlídala. Podařilo se mi ho vyhrát před časovým limitem 8:0.

Jak dlouho jste v Miami byla?
V Miami jsem byla 14 dní. Byl to můj druhý pobyt, takže jsem dobře věděla, co mě čeká, i když jsem si nedokázala představit to letní klima na Floridě. V oceánu se člověk skoro vůbec neosvěžil. Miami mě ale uchvátilo, dokázala bych si představit tady žít. Je zde úplně jiný život, jiná mentalita lidí různých národností, kteří jsou ke všemu a ke všem tak pozitivní. Kromě Fort Lauderdale a Miami jsem strávila dva dny na ostrově Key West, což je nejjižnější ostrov souostroví Florida Keys. Dále jsem se podívala do národního parku Everglades na volně žijící aligátory.

Co přechod do jiného kontinentu a časový posun?
První tři dny jsem přetrpěla, avšak vyrovnala jsem se tím mnohem lépe než v roce 2008, horší to bylo po návratu do Čech. Dospávala jsem to asi ještě týden.

Zhodnoťte vaše letošní zápasy.
Letošní mistrovství Evropy v Istanbulu se posunulo kvůli prvním Evropským hrám v Baku z května na březen. Z tohoto důvodu proběhlo od ledna 2015 jen několik mezinárodních šampionátů. Absolvovala jsem Premier League v Almere, mistrovství Česka v rámci Českého svazu karate a Českého svazu karate Goju-ryu a vrcholem bylo mistrovství Evropy v Istanbulu. Více než závodům jsem se letos věnovala spíše soustředěním a konfrontaci se závodníky ze zahraničních reprezentací. V květnu jsem byla například pozvána na ženský tréninkový camp do chorvatské Opatije. Byla to čest účastnit se tohoto soustředění a trénovat se závodnicemi, které se připravovaly na Evropské hry v Baku.

Náročná sezona pokračuje na podzim. Co vás letos ještě čeká?
Do konce roku se chci soustředit především na světovou ligu (Premier League) v Coburgu a Salzburgu a na mistrovství Světa v Aucklandu. 

Štítky USA, Florida, bronzová medaile, Miami, Premier League, Evropa, Česko, Istanbul, Baku, Evropské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatistka Veithová bojovala na Floridě a získala bronz  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.