Českobudějovická nemocnice zahájí v úterý 1. září plný provoz nové kuchyně. Ta se do nemocnice vrátí po zhruba osmi letech, kdy tehdy dosluhující provoz nahradily služby kuchyně menzy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, odkud se hotová jídla dovážela. Stravování pacientů a zaměstnaců se tak znovu vrací plně do režie nemocnice, což jí umožní pružně ovlivňovat sortiment a kvalitu nabízených pokrmů.
„Co nejvíce činností si chceme zajištovat sami. Doba výhodnosti outsourcingovaných služeb je již dávno pryč. Není pravda, že jsou vždy nejlevnější a nutně nemusí být ani kvalitnější, o čemž jsme se přesvědčili v tomto případě, kdy se množily stížnosti na stravu z menzy. Nemocnice je velkou firmou a ta má mít své důležité provozy pod plnou kontrolou,“ uvedl při slavnostním otevření nemocniční kuchyně hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.
Cílem bezmála dvacetimiliónové investice je především vyšší efektivita a kvalita poskytovaných služeb. Sníží se náklady na provoz stravování a současně zvýší kvalita a pestrost připravované stravy, která bude například rozšířena o jídla bez objednávky. Nové stravovací zařízení je umístěno v prostorách pavilónu T 14.
„Samozřejmě, že ne každý bude spokojen vždy. Nám šlo ale o to, abychom stále častější a zcela oprávněné stížnosti eleminovali. Věřím, že s kvalitou nového stravování bude většina pacientů i zaměstnanců nemocnice spokojena,“ poznamenala první náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.
Před osmi lety musela nemocnice vlastní kuchyni uzavřít kvůli neodpovídajícím hygienickým podmínkám. Výstavba nové „na zelené louce“ by tehdy vyšla přibližně na 100 milionů korun. Investiční přednost dostala medicínská pracoviště. Po letech, kdy investice nemocnice směřovaly zejména do zkvalitnění medicínské péče a podařilo se tak vytvořit špičková pracoviště vybavená moderní technikou, chtěla nyní nemocnice zásadním způsobem vylepšit i ostatní provozy. Proto přistoupila i k vybudování nové kuchyně. To se jí díky vhodnému načasování a přípravám podařilo zvládnout za zlomek původně odhadovaných nákladů.
„Nová nemocniční kuchyně vybavená novými technologiemi bude denně připravovat 800 porcí hlavního jídla pro zaměstnance nemocnice a 1200 porcí pro pacienty, včetně dvaceti druhů speciálních diet,“ zdůraznil předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.
Napsal Petr Pokorný
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.