Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vojenský újezd Boletice se zmenší o čtvrtinu. Ocení to motoristé, houbaři i turisté

Bez obyvatel a území v současné době již nepotřebných pro výcvik vojsk Armády České republiky a složek integrovaného záchranného systému. Tak bude od tohoto týdne vypadat Vojenský újezd Boletice. Úderem páteční půlnoci 1. ledna 2016 totiž vstoupí v platnost zákon číslo 15/2015 Sb. o takzvané optimalizaci, kterou před pěti lety inicioval tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

Co zmenšení prostoru rozkládajícího se v českokrumlovském a prachatickém regionu znamená pro širokou veřejnost? Především zpřístupnění komunikace mezi Kájovem, Polnou na Šumavě a Horní Planou civilnímu provozu, díky vydanému výnosu přednosty Vojenského újezdu Boletice bude navíc průjezdná bez povolení i silnice z Chvalšin do Kájova.

„Všechny hranice v jižní části vojenského újezdu byly v minulém týdnu přeznačeny, cedule posunuty na nová místa vpravo od silnice směrem na Horní Planou a na všechny vjezdy do prostoru umístěny velké skupinové značky ve třech jazycích,“ hlásí zástupce přednosty Vojenského újezdu Boletice Miroslav Meleg, jenž se společně se svými kolegy věnuje optimalizaci více než tři roky.

V praxi to znamená, že vyčleněné území nebude veřejnosti přístupné jen o víkendech a státních svátcích, jako tomu bylo doposud, ale turisté, houbaři, sběrači lesních plodů, osobní auta, kamiony či autobusy tam můžou kdykoliv. „Musí ale počítat s tím, že se tudy bude i nadále pohybovat vojenská technika, která po těchto komunikacích přejíždí mezi střelnicemi.“

Velké změny čekají také na všech zhruba 330 obyvatel stávajícího území vojenského újezdu. Se začátkem roku vznikne nová obec Polná na Šumavě (s osadami Květušín, Olšina a Otice) a 16. ledna tady proběhne volba zastupitelů a starosty. Část obce Boletice spadne pod Kájov, Třebovice budou patřit Ktiši a místní část Křišťanov začne spravovat stejnojmenná obec.

„Výjimkou bude katastrální území Maňávka v okolí vrcholu Špičáku severně od Horní Plané, které bude rovněž vyčleněno z vojenského újezdu. Jelikož se toto území nachází v ohroženém prostoru několika střelnic, do konce roku 2017 tady proběhne pyrotechnická sanace, zpřístupněny budou prozatím pouze zpevněné komunikace. Vše je nově přeznačeno výstražnými značkami na příjezdových komunikacích, vstup do lesa bude na vlastní nebezpečí,“ varuje Meleg.

Boletice přijdou téměř o čtvrtinu svého území - ze současných 21 953 hektarů bude vyčleněno 5 394. Újezdní úřad již nebude vydávat běžné povolení ke vstupu a vjezdu, k průjezdu, nebo povolení na sběr lesních plodin. Povolení ke vstupu a vjezdu bude na území vojenského újezdu vydáváno ve zkráceném správním řízení, a to pouze pro zaměstnance ministerstva obrany, složky IZS, Policie ČR, subjekty hospodařící v újezdu a firmy, které tam provádějící nějakou činnost.

Nová hranice Vojenského újezdu Boletice od 1. ledna 2016

I nadále pak bude potřeba povolení ke vstupu a vjezdu na úzkou komunikaci mezi Arnoštovem a Záhvozdím, kde navíc probíhá lesní hospodářská činnost. Jedná se o jednu z turistických tras, která je přístupná pěším pouze o víkendech a státních svátcích, stejně jako stezka kolem Knížecího stolce a turistická trasa mezi Červeným Dvorem, Hvozdem a Třebovicemi.

Otevření vojenského újezdu veřejnosti nabízí otázku, zda je v nově zpřístupněných lokalitách bezpečno. „Kromě již zmíněného katastrálního území Maňávka jsou všechny lokality, které vyčleňujeme, bezpečné stejně jako všechna ostatní místa kdekoliv v České republice. Nikdy se tam neprováděl výcvik ostrou municí, cvičila se pouze taktická příprava nebo řízení vozidel. Každý ale musí mít na paměti, že Boletice sloužily k výcviku vojáků už během druhé světové války a hluboko pod zemí se tak může stará munice objevit. Pokud by kdokoliv narazil na munici nebo podezřelou schránku, ať se toho v žádném případě nedotýká a ihned volá linku 112,“ radí zástupce přednosty a odkazuje na internetové stránky vojenského újezdu, kde se nachází všechny potřebné informace.

Vojenský újezd Boletice byl založen a vznikl původně jako vojenský výcvikový prostor Boletice 19. května 1947, jako nástupce vojenského tábora Boletice. V 90. letech minulého století začalo ubývat počet cvičení zahraničních vojsk, protože vedení úřadu nemohlo garantovat, že jihočeský vojenský újezd nebude v dalších letech zrušen.

Od roku 2016 budou Boletice po zrušení VÚ Brdy na Příbramsku jedním ze čtyř vojenských újezdů v České republice (dále Březina, Hradiště a Libavá). Jejich využitelnost činí v pracovních dnech kolem 90 %. Vyčlenění některých území a zpřístupnění újezdu veřejnosti vyvolává obavy o zachování kvality ekologie. Kromě Ptačí oblasti Boletice je vojenský újezd součástí Natury 2000.

Štítky Vojenský újezd Boletice, vojenský újezd, Alexandr Vondra, Armáda České republiky, Kájov, Horní Planá, Boletice, Šumava, Polná, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenský újezd Boletice se zmenší o čtvrtinu. Ocení to motoristé, houbaři i turisté  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.