Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi Přední Výtoní a Frýdavou byl sražen velmi vzácný los evropský

Policistého Obvodního oddělení Lipno nad Vltavou měli ve středu večer velmi smutný úkol. Vyjížděli totiž ke srážce se zvířetem, ale tentokrát se nejednalo o srnu či divoké prase. Šlo o u nás velmi vzácného a ohroženého losa evropského.

Losi na území České republiky dříve žili vcelku hojně, ale mezi 12. a 15. stoletím začali mizet. Poslední ulovený los na našem území se datuje ke konci šestnáctého století. Poté na více než 400 let toto nádherné zvíře z naší přírody zmizelo a začalo se vracet až v polovině století dvacátého, kdy k nám losi migrovali z Polska, kde se jejich populace zvyšovala.

V České republice se vytvořily dvě hlavní populace - na Třeboňsku a právě na Šumavě na pravém břehu Lipenské vodní nádrže. Koncem dvacátého století byla populace losa v České republice odhadována na 30 až 50 losů. Od té doby jejich počty klesají. Dnes žije na Šumavě okolo patnácti losů. Ztráta každého z nich je tak velká tragédie.

„ Policisté vyrozuměli v souvislosti s uhynutím tohoto kriticky ohroženého druhu zvířete pracovníky šumavského národního parku. Z pohledu silničního zákona je však věc běžnou nehodou,“ říká policejní mluvčí Jiří Matzner. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění lidské posádky. Jedinou obětí tak zůstává vzácné zvíře.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Přední Výtoň, Česko, Lipno nad Vltavou, Silniční zákon, Šumava, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Přední Výtoní a Frýdavou byl sražen velmi vzácný los evropský  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.