Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumlov zavede přísnější tržní řád v historickém centru

V Českém Krumlově bude od 1. dubna platit nový tržní řád. Prodejci budou muset získat souhlas radních s tím, jak prostor před jejich provozovnou vypadá. Smyslem změny je zachovat historický ráz města, v jehož centru v posledních letech stoupl počet přeplněných stojanů se zbožím a nevzhledných cedulí na průčelích domů. Jde o desítky případů.

Inspiraci si radní krumlovští vzali z Prahy. Souhlas musí dát radnice všem obchodníkům a prodejcům v městské památkové rezervaci, mimo ni ne. Nový tržní řád má zlepšit historickou tvář centra. „Nevzhledné cedule na průčelích domů připomínají víc prodejní poutače než kulturní památku. Některé se totálně nehodí, neonové nápisy, to nejde,“ uvedla mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Úprava tržního řádu zajistí podle radních vzhled fasád domů odpovídající kulturně historické hodnotě památek. Řád zahrnuje změny, jak nabízet a prodávat zboží i služby mimo provozovnu: na zdech domů, okenicích, konstrukcích, stojanech před obchody. V městské památkové rezervaci a dalších vnitřních částech města bude jejich podobu regulovat souhlas rady.

Smyslem úpravy je podle mluvčí snaha ochránit a zachovat historický ráz centra. „Samozřejmě jsou vlastníci objektů a provozoven, kterým velmi záleží, aby fasády jejich cenných objektů byly ozdobou města. Jsou však i tací, kteří tyto zásady už tolik nectí, a proto vznikla povinnost zažádat si o souhlas rady města pro konečnou podobu prostoru před provozovnami. Tato jednorázová povinnost se týká všech subjektů, které nabízejí zboží a služby mimo provozovnu,“ řekl místostarosta Josef Hermann.

Radní se inspirovali praxí v Praze. Tam podle mluvčí tržní řád přesně definuje třeba místa, kde se nabízejí průvodcovské služby, a na Staroměstském náměstí se už průvodci nekumulují před orlojem. „Krumlov tak bude postupovat obdobně,“ řekla Nestaválová.

Město Český Krumlov s třinácti tisíci obyvateli má letos schodkový rozpočet s výdaji 355 milionů korun a příjmy 341 milionů. Deficit pokryje z kontokorentního účtu.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky tržní řád, nakupování, prodej, turista, Český Krumlov, dům, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zavede přísnější tržní řád v historickém centru  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.