Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Vodní záchranáři kdysi utopenou sochu světce na dně Lipna nenašli

Vodním záchranářům se na dně lipenské přehrady nepodařilo najít torzo sochy svatého Jana Nepomuckého z 18. století. Přibližně tunovou sochu údajně svalili vandalové do Vltavy po druhé světové válce. V 50. letech místo zaplavila přehrada, společně s téměř celou obcí Dolní Vltavice. S lipenskými záchranáři se na vyhledávání torza podíleli záchranáři z Horního Rakouska.

„My to nebereme jako neúspěch, svůj cíl to splnilo," poznamenal Milan Bukáček, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Český Krumlov.  Akce podle něj umožnila výměnu zkušeností mezi českými a rakouskými záchranáři, doprovodný program také připomněl historii území.

Kamenná socha svatého Jana Nepomuckého stála u Vltavy od roku 1725. Její hledání záchranáři nevzdávají. Možná ještě zkusí místo lépe vyčistit a propátrat další prostor. „Je to pro nás trénink," řekl Bukáček.

ČTĚTE TAKÉ: Potápěči hledají na dně Lipna tunové torzo sochy ze zatopené vesnice

Osm potápěčů s pomocí podpůrného týmu hledalo sochu několik hodin asi ve dvanáctimetrové houbce přibližně 300 metrů od břehu. Pátrali kolem někdejšího říčního koryta, kudy vedl most, u něhož socha světce stávala. Před dnešní akcí se vodní záchranáři snažili dno pročistit od bahna pomocí čerpadla a proudu vody. „Já jsem se byl ve středu pod vodou podívat. Viditelnost tam je špatná a sutin tam je moc," uvedl Bukáček.

Vodní záchranáři mají s podobnými akcemi na Lipně zkušenosti. Povedlo se jim už vyzvednout na povrch několikatunový podstavec na kříž, kamenné sloupy a různé kvádry.

V roce 1930 bylo v obci Dolní Vltavice 63 domů. Většina staveb zanikla v letech 1958 až 1959. Střecha kostela svatého Linharta byla rozebraná a pak musel být kostel odstřelen, protože při nízkém stavu vody vyčnívala věž z vody.

Autoři | Foto Redakce, archiv Turistický spolek Lipenska

Štítky Dolní Vltavice, socha, Jan Nepomucký, Vodní nádrž Lipno, druhá světová válka, Vltava, Horní Rakousy, Český Krumlov, svatý Linhart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vodní záchranáři kdysi utopenou sochu světce na dně Lipna nenašli  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.