Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumlov zmodernizoval za 82 milionů autobusové nádraží

Český Krumlov dokončil modernizaci autobusového nádraží za 82 milionů korun. Má nová krytá nástupiště s 15 zastávkami, parkoviště pro 117 aut i 32 stání pro kola. Díky novému terminálu bude v areálu bezpečnější pohyb pro chodce. Zkušební provoz začne pravděpodobně příští týden. Město na přestavbu získalo dotaci 42,5 milionu korun.

Stavba trvala 13 měsíců. Nový terminál má krytý peron, zastávky, informační systém, nový přístup, osvětlení, kamerový systém, veřejnou wi-fi i nové toalety. Opravená je i hala, bude mít klimatizaci. „Všechno směřuje k tomu, že zkušební provoz bude zahájen s aktivací všech technologií 10. června,“ řekl ředitel ČKRF Miroslav Reitinger.

Součástí je parkoviště se 117 místy, většina z nich v režimu P+R a K+R. Hodina stání je tam zdarma. O víkendech budou moci na části parkoviště parkovat i turisté, jichž do města přijede ročně kolem dvou milionů. Radnice má z turistického ruchu roční příjem zhruba 12 milionů korun.

„Autobusové nádraží byl mnohaletý dluh města vůči občanům. Měli jsme jedno z nejhorších autobusových nádraží v republice, jeho stav byl tristní, dnes máme velmi důstojný terminál,“ řekl místostarosta Josef​ Hermann. Druhou ostudou města je podle něj hřbitov, radnice ho chce také zrekonstruovat.

Reitinger řekl, že na jednom přechodu pro chodce u autobusového nádraží byly dříve nehody s tragickými následky. Dnes je v místě přechod s bezpečnostním ostrůvkem.

U terminálu lze i dobíjet elektromobily. Do konce roku obnoví město provoz bistra, do začátku letní turistické sezony zprovozní ještě automatickou úschovnu zavazadel. V budoucnu chce město zbourat a postavit novou budovu, podle Reitingera potrvá projektová příprava pět let. Hermann odhadl náklady na novou budovu kolem 100 milionů korun. Autobusovým nádražím v Krumlově projede denně na 400 autobusů.

Autoři | Foto ckrumlov.info

Štítky správa, doprava, autobusy, Český Krumlov, autobusové nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zmodernizoval za 82 milionů autobusové nádraží  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.