Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Propašovaní medvědi, kteří neměli dovozní povolení, našli nový domov v Krumlově

Medvědice Marie ze zámku v Českém Krumlově má od dnešního rána nové parťáky. Stali se jimi dva propašovaní medvědí sourozenci pravděpodobně z Ruska. Do včerejšího dne byla jejich útočištěm olomoucká zoo.

Máša a Arno jsou dva osmnácti měsíční medvědi, které se do Česka někomu podařilo propašovat. Policisté je zadrželi na letišti v Praze. Prvním dočasným domovem se pro ně stala pražská zoo. Následně putovali do Olomouce a dnes ráno dorazili do Českého Krumlova.

Po vyřízení všech potřebných záležitostí rozhodlo Ministerstvo životního prostředí, že oba medvědy umístí v Krumlově jako v záchytné stanici. Vedení to přivítalo velmi pozitivně, protože v českokrumlovském medvědáriu dožívá poslední medvědice Marie.

Pár by měl oživit tradici a pokračovat v chovu medvědů na zámku

„Po dlouhém mnohaměsíčním jednání se podařilo upravit a doplnit medvědárium. Stejně tak se nám podařilo vytvořit vhodné prostředí pro medvědy. Všechny tyto kroky pomohly k tomu, abychom medvědům mohli dát ten nejlepší nový domov,“ uvedl vedoucí správy zámku Pavel Slavko.  

Zdá se, že i když jsou to zatím chlupatí drobečkové, budou to pořádní medvědi. Jedná se totiž o medvědy hnědé. Je to sourozenecký pár, takže jsou zvyklí být pospolu. „Nepředpokládáme, že by mezi nimi mělo docházet ke konfliktům,“ řekl Slavko.

Medvědice Marie se bude muset ale trochu uskrovnit. Sourozenci budou mít svůj výběh. Chybět v něm nebude ani vodopád nebo jezírko. Medvědi do Krumlova z Olomouce dorazili dnes brzy ráno. „Po cestě byli samozřejmě nervózní a ke konci cesty už o sobě dávali vědět. Během chvilky se ale uklidnili a začali zobat medvědáři mrkev z ruky. Vše proběhlo elegantně,“ dodal vedoucí. 

Foto pixabay.com

Štítky medvědi, Český Krumlov, Marie, výběh, medvěd, domov, zámek, ZOO Praha, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Rusko, Olomouc, Česko

Propašovaní medvědi, kteří neměli dovozní povolení, našli nový domov v Krumlově  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.