Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velešín bude mít podchod pro pěší a cyklisty pod hlavní silnicí do Rakouska

Už na začátku srpna se mohou chodci a cyklisté ve Velešíně těšit na nový podchod pod hlavní silnicí vedoucí k hranicím s Rakouskem. Třicet metrů dlouhá stavba má propojit městskou část s přilehlou místní silnicí třetí třídy, která vede k železniční stanici nebo k zahrádkářské kolonii. Akce vyjde na 14,3 milionu korun.

O podchod usilovalo téměř čtyřtisícové město v posledních čtyřech letech. V těch předešlých se zvažovalo, že vzniknou přechod, nadchod nebo se v místě sníží rychlost aut. Starosta Petr Vágner řekl, že je to první možnost, jak mohou pěší a cyklisté frekventovanou silnici I/3 překonat.

„Terén v okolí neumožňuje podobnou stavbu na žádném jiném místě ve městě," uvedl Vágner. Radnice na projekt získala dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Usiluje i o podporu na cyklostezku, která by měla na podchod navázat.

Podchod bude měřit 30 metrů a povede jím tři metry široká stezka, která propojí městskou část s přilehlou místní komunikací třetí třídy, vedoucí k železniční stanici nebo zahrádkářské kolonii za frekventovanou silnicí do Rakouska. Tím se zásadně zvýší bezpečnost provozu, zvláště pak chodců a cyklistů.

Stavba proběhne ve dvou etapách, aby byl celou dobu možný kyvadlový průjezd jedním pruhem. Konstrukce podchodu se bude z jednotlivých dílů montovat v místě. „Půjde o technologii flexibilní ocelové konstrukce, o průměru necelých pěti metrů," uvedl stavbyvedoucí Swietelsky stavební ze závodu Dopravní stavby Jih Zbyněk Soukup

Podchod bude měřit 30 metrů a povede jím tři metry široká stezka, která propojí městskou část s přilehlou místní komunikací třetí třídy, vedoucí k železniční stanici či zahrádkářské kolonii za frekventovanou silnicí do Rakouska. Tím se zásadně zvýší bezpečnost provozu, zvláště pak chodců a cyklistů.

Foto Zdeněk Zuntych

Štítky stavba, podchod, Velešín, Rakousko, cyklisté, chodci, cyklista, silnice, železniční stanice, Petr Vágner, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velešín bude mít podchod pro pěší a cyklisty pod hlavní silnicí do Rakouska  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.