Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Migrování ryb z lipenské přehrady má zabránit mobilní konstrukce

Mezi Vltavou a lipenskou nádrží bude mobilní konstrukce, která zabrání migrování ryb z přehrady do řeky. Smyslem je podpořit říční živočichy, jako je například pstruh obecný a perlorodka říční. Migrující ryby z nádrže tyto druhy omezují ve větším rozvoji. Na projektu spolupracuje několik institucí.

„Speciální technické opatření nebude mít zásadní vliv na hydrologii toku, bude odolné při nepříznivých podmínkách, jako jsou například povodně nebo ledochody a bude navíc mobilní. Neomezí například ani vodáky při splouvání Vltavy. Umožní však rozvoj původní rybí obsádky. V horní Vltavě se tím zlepší podmínky pro rozmnožování například kriticky ohrožené perlorodky říční, která má přímou vazbu na zdravou a početnou populaci pstruha obecného,“ uvedl předseda TAČR Petr Konvalinka.

Projekt má revitalizovat původní ekosystém ve Vltavě. Například perlorodka říční už na většině míst v Česku vyhynula.

Mobilní konstrukce by měla být mezi přehradou a Vltavou od roku 2022. „Cílem je umístit překážku citlivě tak, aby se i nepůvodní druhy ryb, které osídlily nádrž, mohly úspěšně rozmnožovat. Proto sledujeme chování ryb i ve větších vzdálenostech od navrhované konstrukce a profil pro budoucí umístění bude umístěn v dostatečné vzdálenosti nad nádrží. Po omezení migrace ryb do horní Vltavy zhodnotíme i vývoj rybího společenstva nad a pod překážkou,“ uvedl Milan Hladík ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba.

Autoři | Foto Milan Hulínský

Štítky ČR, příroda, ryby, Vltava, nádrž, Vodní nádrž Lipno, Technologická agentura ČR, Petr Konvalinka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Migrování ryb z lipenské přehrady má zabránit mobilní konstrukce  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.