Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vítkův Hrádek míří o víkendech desítky lidí

Několik desítek lidí za den navštíví o víkendech Vítkův Hrádek na Českokrumlovsku. Jde o jednu z mála otevřených památek v Jihočeském kraji v době koronavirové pandemie. Na zříceninu se nevztahují tak přísná opatření, protože lidé se v areálu Vítkova Hrádku pohybují venku v nezastřešených prostorech.

„Míváme pravidelně otevřeno o víkendu. Ale například tento týden jsme byli v provozu i ve všední dny, protože v pondělí a úterý bylo krásné zimní počasí s nádhernými výhledy na Alpy," uvedl předseda Spolku pro obnovu Vítkova Hrádku Miroslav Kovačičín.

Návštěvníci si i nyní mohou u Vítkova Hrádku například opéct na ohni špekáčky. Kovačičín uvedl, že dodržují všechny potřebná hygienická opatření. Vzhledem k tomu, že Spolek pro obnovu Vítkova Hrádku nemá nyní vhodné auto pro dopravu potravin do objektu, musí je zhruba kilometr nosit jeho členové. Z parkoviště ve Svatém Tomáši zboží vozí buď na saních, nebo jej nosí ve speciálně upravené krosně, což jej inspirovalo k nové akci. „Až to hygienická situace dovolí, uvažujeme, že ve spolupráci s Turistickým spolkem Lipenska, který se stará o propagaci území, uspořádáme Sherpa rallye. Podobné závody, kdy lidé nosí na zádech až 60 kilogramů, se konají například v Krkonoších," řekl Kovačičín.

Zřícenina původně gotického Vítkova Hrádku je ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí v těsné blízkosti rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka. Spolek jej začal obnovovat v 90. letech minulého století.

Vítkův Hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Hrad leží na jižním šumavském hřebeni nad osadou Svatý Tomáš. Vítkův Hrádek bývá také nazýván Vítkův kámen, a to podle vrchu, na kterém stojí. Byl to strážní hrad na solné stezce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Vítkův Hrádek

Štítky Vítkův Hrádek, výlet, památky, jižní Čechy, hrad, Jihočeský kraj, okres Český Krumlov, Alpy, Vítkovci, Tomáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vítkův Hrádek míří o víkendech desítky lidí  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.