Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vimperk opravuje zvonici, chce ji otevřít veřejnosti

Vimperk zahájil rekonstrukci zvonice, kterou chce následně otevřít veřejnosti. Součástí objektu je i zvon Maria Hilf z roku 1419, jenž patří mezi čtyři nejstarší zvony v Česku. Od roku 2010 je kulturní památkou. Zvonice byla dosud otevřená pro veřejnost jen jednou ročně.

Větší využití zvonice, která sousedí s kostelem Navštívení Panny Marie, pro návštěvníky znemožňoval stav objektu. „Po rekonstrukci bude prostor mnohem komfortnější," uvedla Martina Křížová z Odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Náklady na opravu činí necelé dva miliony korun.

„Kromě nové elektroinstalace, vnitřních omítek, podlahy v přízemí, či nátěru okenic, dojde k úpravám schodiště a jednotlivých podlaží tak, aby se ve zvonici mohli bezpečně pohybovat návštěvníci," uvedla starostka města Jaroslava Martanová (STAN). Rekonstrukce zvonice, na jejíž spodní straně se nachází pamětní deska obětem první světové války, je součástí nabídky, kterou na letošní sezonu pro turisty vedení města chystá. „Do teď byla zvonice otevřená vždy jen jednou ročně u příležitosti Dnů evropského dědictví. Po rekonstrukci by ji lidé mohli navštívit třikrát týdně," řekla. Oprava objektu by měla skončit v červnu.

Zvonice se skládá z funkčního hodinového stroje a ze tří zvonů. Kromě zmíněného gotického Maria Hilf, pojmenovaného v němčině po Panně Marii Pomocné, jej tvoří umíráček z roku 1839 a v roce 2013 přibyl zvon Inocenc. „Maria Hilf vznikl dříve než samotná zvonice, která byla postavena na přelomu 15. a 16. století," uvedla Křížová.

Z původní stavby do dneška zůstalo kamenné ostění vchodu, sokl s gotickou kordonovou římsou v patře a část původního arkýře. Zvonice byla nově upravena v roce 1866 po požáru, který v roce 1861 zničil střechu, kopuli a velkou část barokní výzdoby. Poslední zbytky zřejmě cenných barokních maleb v průčelí věže byly odstraněny při úpravách v roce 1909.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Vimperk

Štítky Vimperk, zvonice, turistický ruch, rekonstrukce, Česko, první světová válka, kulturní památka, Starostové a nezávislí, Dny evropského dědictví, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperk opravuje zvonici, chce ji otevřít veřejnosti  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.