Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otužilci vytvořili na lipenské přehradě nový rekord

Celkem 114 lidí se ve stejný čas ponořilo první březnovou sobotu do chladných vod lipenské vodní nádrže. Vytvořili tím tak nový český rekord v hromadném otužování. Akci organizoval Turistický spolek Lipenska.

Covide, končíme! Tak se jmenovala hromadná otužilecká akce, která se v sobotu uskutečnila u břehů lipenské vodní nádrže. Do ledové vody se tam v jednu chvíli vrhlo přesně 114 otužilců, čímž se zapsali do české knihy rekordů. Využili k tomu celkem deset předem vytipovaných lokalit podél celé přehrady.

Nejvíce otužilců se sešlo na pláži Windy Point v Černé v Pošumaví. „Užili jsme si nádherné počasí, protože nám silně sněžilo. Atmosféra byla skvělá a přišlo k nám i hodně diváků, kteří vyrazili na horký punč nebo grog,“ podotkl provozovatel pláže David Neumann.

Jak je patrné z názvu události, organizátoři chtěli touto cestou připomenout potřebu návratu k normálnímu životu a při tom oslavit konec pandemie v chladné vodě. „Stejně jako loni chceme dát akcí najevo, že sice máme před nemocí covid-19 respekt, ale tešíme se, až se život vrátí do takzvaných normálních kolejí,“ přiblížil předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek

Letošní hromadné setkání navazovalo na loňský ročník, který se však kvůli pandemii nemoci covid-19 nakonec uskutečnil pouze individuálně.

„Na Lipensku jsme si po dlouhé době užili normální den a odtrhli se od všech starostí dnešního světa,“ doplnil Pavel Pechoušek z TS Lipenska. Zároveň však dodal, že vzhledem k aktuálnímu dění ve světě organizační tým zvažoval, zda vše na poslední chvíli nezruší. „Lidé dnes řeší fatální problémy, ale nakonec jsme si řekli, že to necháme běžet. Důležité bylo, že akce spojila celý region od Stožce po Rožmberk,“ zdůrazil Pechoušek. 

Kladný přínos takové události zmínil i náčelník lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček, který v sobotu působil v roli komisaře na jednom z přístupových bodů v Dolní Vltavici. „Otužování je důležité právě v této době, kdy jsme obklopeni starostmi, protože ve studené vodě je všechny na chvilku pustíme z hlavy pryč,“ připomněl Bukáček a zároveň ocenil výkony všech zúčastněných.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky otužování, otužilci, Lipno, Lipensko, voda, led, rekord, Vodní nádrž Lipno, COVID-19, David Neumann, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otužilci vytvořili na lipenské přehradě nový rekord  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.