Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vítkově hrádku budou toalety i sprcha. Vodu k nim našli proutkaři

Už od října letošního roku se návštěvníci Vítkova hrádku dočkají doposud chybějícího sociálního zázemí. To vznikne uvnitř bývalé konírny a jeho součástí budou pánské i dámské toalety, úklidový kout a také menší sprcha pro zdejší zaměstnance. Nové zázemí vyjde na více než dva miliony korun a zaplatí jej investor celé akce obec Přední Výtoň.

Doposud museli návštěvníci nejvýše položené zříceniny hradu v Česku v případě potřeby odběhnout do okolního lesa. A protože jich v poslední době přibývalo, začaly se množit také stížnosti na absenci sociálního zázemí a nepříjemné následky, které to přinášelo. To se má ale už od letošního října změnit. Obec Přední Výtoň totiž nechá v prostorech bývalé konírny vybudovat plnohodnotné toalety, jejichž součástí bude mimo jiné i sprcha pro zdejší zaměstnance. Projekt schválili také památkáři.

„Zadaná projektová dokumentace splnila požadavky jak po hygienické, tak po architektonické stránce. Objekt sociálního zařízení má pánský i dámský záchod, úklidový kout a našlo se také místo pro malou sprchu pro zdejší zaměstnance, kteří se potřebují umýt. Byl vyřešen také problém s čistírnou odpadních vod a následným filtrem na dočištění šedé vody tak, aby vše bylo v souladu s ochranou přírody a nebyla ohrožena kvalita spodních vod,“ ubezpečuje starosta Přední Výtoně Jan Bittner.

Celá výstavba vyjde obec zhruba na 2,2 milionu korun, nákladná byla samotná doprava materiálu na hradní zříceninu a předtím i samotný vrt, který vyšel na čtvrt milionu korun. Bez vody by se žádné sociální zařízení nobešlo, a proto bylo klíčové, aby se na kopci ve výšce 1037 vůbec nějaká spodní voda našla. S tím pomohli proutkaři, kteří měli za úkol najít v prostorách hradu vodu tak, aby se k místu mosla následně dostat vrtací souprava.

„Někteří kritici si tehdy ťukali na čelo, že se na vrcholu kopce ve výšce tisíc metrů nad moře vrtá voda. Ale proutkaři věděli své a na vodu se narazilo již v hloubce 15 metrů a byl jí dostatek. Při vrtání stříkala do vzduchu, takže se záměr podařil na jedničku,“ zmiňuje předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek a dodává, že Vítkův hrádek je významným turistickým cílem celé oblasti a investici si zasloužil.

O památku se již více než 20 let stará Spolek přátel pro obnovu Vítkova hrádku v čele s Miroslavem Kovačičínem. Návštěvníci mají hrad v oblibě také díky krásným výhledům na Lipno, při dobré viditelnosti odtud lze dohlédnout dokonce až na vrcholky Alp.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky hrad, zřícenina, Lipensko, toalety, obec, investice, toaleta, sprcha, Přední Výtoň, Česko, Evžen Boček, Jiří Mánek, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vítkově hrádku budou toalety i sprcha. Vodu k nim našli proutkaři  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.