Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Český Krumlov zaplatí za MHD kvůli dražší naftě téměř o 1,5 milionu korun víc

Český Krumlov zaplatí za provoz městské hromadné dopravy (MHD) za loňský rok téměř o 1,5 milionu korun víc, než čekal. Dopravci stouply náklady na pohonné hmoty, mzdy i opravy. Radnice chce provoz dvou linek MHD upravit, na vylepšení bude spolupracovat s Vysokou školou technickou a ekonomickou (VŠTE) v Českých Budějovicích.

„Náklady na městskou hromadnou dopravu stouply. Budeme muset provozovateli dorovnat asi 1,5 milionu korun. Je to z logických důvodů: náklady na pohonné hmoty, na mzdy. Dorovnáme to, na letošní rok počítáme s určitým navýšením (částky), ale zároveň se budeme zaobírat úpravami městské hromadné dopravy, aby lépe vyhovovala občanům a byli s ní spokojenější," řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO).

Provoz MHD ve městě loni výrazně ovlivnily náklady na pohonné hmoty, které proti očekávání vzrostly téměř o milion korun. V porovnání s plánem se zvýšily rovněž náklady na opravy vozů a mzdy. Náklady stouply loni proti předpokladu o víc než 1,5 milionu na 8,5 milionu korun při tržbách z provozu 2,2 milionu korun. V letech 2016 až 2020 se pohybovaly náklady na provoz MHD mezi šesti a necelými sedmi miliony korun. V roce 2021 byly 7,1 milionu korun. Vyplývá to z informací tiskové mluvčí radnice Petry Nestávalové.

V Českém Krumlově jezdí dvě linky. Pro město je provozuje firma ČSAD Autobusy České Budějovice. Krumlov, v němž žije asi 13 tisíc lidí, plánuje po rozpočtových opatřeních z prvního čtvrtletí příjmy 484,6 milionu korun, výdaje 637,8 milionu a schodek 153,1 milionu korun. Investovat plánuje 176 milionů korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český Krumlov

Štítky správa, MHD, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov zaplatí za MHD kvůli dražší naftě téměř o 1,5 milionu korun víc  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.