Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český Krumlov chystá na Polečnici protipovodňová opatření za stovky milionů korun

Krumlovští radní osloví firmu, která připraví návrhy protipovodňových opatření na řece Polečnice. Koryto chce radnice upravit ještě v tomto volebním období. Investice, na níž by se mělo podílet nejen město, bude za desítky až stovky milionů korun. Polečnice není regulovaná, v posledních letech způsobila při záplavách škody hlavně ve sportovních areálech.

„Polečnici považujeme z pohledu povodní za největší riziko pro město a městský majetek, proto chceme být tím iniciátorem, který řeší možnosti, jak tomuto riziku předcházet. Ta řeka není regulovaná, je rychlá, dokáže do Krumlova přitéct po deštích velmi rychle. Vltava má regulaci, věříme v Lipno, které nás dokáže ochránit," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). Firma, na kterou se radnice obrátí, osloví i majitele pozemků kolem řeky. Do konce roku bude hotová studie. Polečnice poškodila při záplavách hlavně sportoviště naposledy loni koncem června při bleskové povodni.

Povodně nejvíc zasáhly město v roce 2002, a to kvůli Vltavě. Škody po nich byly téměř 396 milionů korun, velká voda nejvíc poškodila stavby. Škody na svém majetku vyčíslilo město téměř na 100 milionů. „V drtivé většině se vše obnovilo," sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

V roce 2007 navázalo město spolupráci s Povodím Vltavy ohledně protipovodňových opatřeních na Vltavě. Je rozšířené koryto, dělníci také přestavěli jez u Jelení lávky. Práce, které zaplatilo Povodí Vltavy, stály téměř 150 milionů Kč.

„Historické jádro je díky některým opatřením chráněné lépe než v roce 2002. Ale pokud by řeka Vltava dosáhla průtoku stoleté vody nebo dokonce obdobného jako v roce 2002, potom lze předpokládat, že škody by byly opět značné," uvedla mluvčí. Při záplavách v roce 2002 byl průtok ve Vltavě městem 420 metrů krychlových za vteřinu. Původně nebyl Krumlov chráněný ani proti jednoleté vodě. Teď koryto pojme 230 metrů krychlových za vteřinu, což odpovídá pětileté vodě. Průměrný roční průtok Vltavy je v Krumlově 16,8 metru krychlových za vteřinu.

Český Krumlov, v němž žije asi 13.000 lidí, plánuje po rozpočtových opatřeních z prvního čtvrtletí příjmy 484,6 milionu korun, výdaje 637,8 milionu a schodek 153,1 milionu korun. Investovat chce 176 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český Krumlov

Štítky správa, stavby, záplavy, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov chystá na Polečnici protipovodňová opatření za stovky milionů korun  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.