Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Léta chátrající krumlovský hotel Vyšehrad má nového vlastníka

Léta chátrající českokrumlovský hotel Vyšehrad, kdysi jedno z lákadel města, má po letech sporů nového vlastníka. Je jím spolek Hotel Vyšehrad Český Krumlov. S architekty začal plánovat budoucnost hotelu, vedle obnovení provozu připouští i přestavbu na rezidenční bydlení. Třípatrový komplex ze 60. let minulého století v centru Krumlova je nyní ruinou, kde se usadili bezdomovci. Vedení radnice by ocenilo, kdyby opět sloužil jako hotel.

„Víme, že s tím město zažívá nepříjemné situace. Bohužel jsme nebyli schopni dělat nic dřív než teď, co jsme zapsáni (jako jediný vlastník) na katastru nemovitostí. Byly soudní spory, které se táhly s místní podnikatelskou skupinou, skončily dohodou o narovnání. Výsledek je ten, že jsme stoprocentní vlastníci hotelu Vyšehrad. V minulosti tam byly (jako zástupci jiného vlastníka) různé nastrčené osoby. Já nejsem nastrčená osoba, já jsem skutečný vlastník, jednatel té společnosti," řekl zástupce spolku Hotel Vyšehrad Český Krumlov Ondřej Stejskal

Donedávna byla majitelem hotelu firma Hotel Vyšehrad, nyní v likvidaci, jejímž jediným akcionářem byla pražská firma Bregenz Invest. V obou společnostech figuruje padesátiletý Stejskal s bydlištěm ve vesnici Horní Hynčina na Svitavsku. Spolek vlastnící hotel chce s městem spolupracovat. Má již předběžnou zprávu od statika, z níž plyne, že hotel není nutné bourat. Nyní spolek vykácí náletové dřeviny, hotel uklidí a zabezpečí. Stejskal uvedl, že je několik možností, jak lze s hotelem naložit.

„Jedna, kterou jsme zvažovali dřív, byl přímý prodej někomu, kdo zde provede investici. Nevylučujeme možný společný podnik s nějakým investorem, možná s bankou, možná i s městem, pokud by mělo zájem. Začneme s architekty plánovat variantu využití. Nabízí se jich hodně, umím si tam představit rezidenční bydlení, znovu hotel - obnovit provoz a zachovat tu historii," řekl Stejskal. Některé sousední pozemky skoupili spekulanti, jeden patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, dodal.

Starosta řekl, že radnice bude se spolkem ráda jednat. „Hotel Vyšehrad nás trápí. Je to černá kaňka v našem městě, na krásném místě, lukrativním a bohužel v žalostném stavu. Bývalý hotel Vyšehrad je nyní ruinou, kde se usídlili bezdomovci a další problémové skupiny. Svou polohou je na výjimečném místě s exkluzivním výhledem na zámek. Jeho neutěšený stav je bohužel vidět z mnoha míst. Přestavba a jeho využití opět jako hotelu se přímo nabízí," uvedl starosta.

Hotel v lokalitě Vyšehrad nad serpentinou vedoucí od lokality Špičák na vlakové nádraží se stavěl mezi lety 1966 až 1969. Navrhnul ho architekt Josef Opatřil, žák brněnského funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse. Hotel skýtá výhledy na historické centrum. Budova chátrá od roku 1997. Pokusů ho znovu otevřít bylo několik. V roce 2015 se tehdejší majitel snažil hotel neúspěšně prodat městu za 29 milionů korun. Odhadovaná tržní cena byla ale jen deset milionů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky správa, reality, hotely, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léta chátrající krumlovský hotel Vyšehrad má nového vlastníka  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.