Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Český Krumlov vyměnil správní radu divadla, chystá audit hospodaření

Radní Českého Krumlova vyměnili správní radu Městského divadla Český Krumlov. V sedmičlenné radě jsou nově tři zástupci města či bývalá mluvčí radnice. Město zadá audit hospodaření divadla. Zvažuje také, zda nesnížit počet akcí, jež divadlo organizuje. Ředitelem divadla by měl zůstat Jan Vozábal.

„Bylo zvykem, že se správní rady většinou doplňovaly o jednoho, o dva a základ zůstával stejný. My jsme se rozhodli jako u ostatních (městských) společností, že uděláme změnu radikálnější. Odvolali jsme celou správní radu a nově jsme celou jmenovali. Je to impulz, který vychází z toho, že jsme oddělili areál klášterů od divadla. Chtěli bychom oboum těm organizacím dát organizační a manažerský impulz, jak klášterům v podobě nového ředitele, tak divadlu. Počítáme s auditem hospodaření, aby začala nová správní rada s čistým stolem. S žádnými personálními změnami (ve vedení divadla) v tuto chvíli nepočítáme," řekl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). 

Nově jsou ve správní radě Uhlíř, radní Jan Berka z hnutí Krumlováci, zastupitel KSČM Petr Šandera, bývalá mluvčí radnice Olga Kneiflová, ředitelka Festivalu komorní hudby Hana Pelzová, Roman Švec, který dřív pracoval v areálu krumlovských klášterů a je ve vedení festivalu Porta, a Jana Suchá, která je ve správní radě krumlovské sociální služby Sovy. Ve správní radě, kterou dnes radní odvolali, byli třeba bývalý místostarosta a dnes opoziční zastupitel Josef Hermann (KDU-ČSL) nebo někdejší místostarostka Jitka Zikmundová.

„Nová koalice má právo udělat jakékoli kroky a obsadit si do svých pozic, koho chce. To, co vnímám, je, že tohle nové vedení má trošičku jinou představu o financování kultury než řada předchozích vedení radnic. Podporu kultury chce podstatně snížit. Mají na to právo, ale naše město se stává méně kulturním. Peníze nemůžou být jediným faktorem při rozvoji města," řekl bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Divadlo loni přilákalo na všechny aktivity včetně areálu klášterů téměř 70 tisíc lidí. Je to o 43 procent méně než před covidem. Návštěvnost je nižší kvůli dražším energiím i růstu cen, uvedla radnice. Za loňskou ztrátou divadla je výhradně ztrátový provoz klášterů a jejich malá návštěvnost, řekl dnes Uhlíř.

„Divadlo funguje dobře. Chceme se spíš podívat na to, jestli je potřeba dělat tolik akcí: některé jsou ziskové, na některé se doplácí. Nemáme v Krumlově odbor kultury, veškeré slavnosti organizuje městské divadlo, funguje jako servis. Bavíme se o nabídce, je hodně široká. Od Českého Krumlova se to očekává, že je to město kultury, ale stojí nás to nemalé prostředky. Bavíme se o tom, jestli model našich největších Slavností pětilisté růže není už přežitý, protože se nám na ně nedaří dostat Krumlováky, kteří si většinou berou na slavnosti volno a odjíždí z města pryč," řekl Uhlíř. Otázkou je, zda musí být slavnosti tak velké jako teď, jestli není přežité jejich zaměření čistě na historii, dodal místostarosta.

Letos přilákaly Slavnosti pětilisté růže 12 tisíc platících návštěvníků, o 2000 víc než loni. Město meziročně zlevnilo vstupné, na místě lidé platili 350 místo loňských 500 korun. Proti předchozím rokům byly slavnosti o den kratší, kvůli úsporám, jen dvoudenní. Náklady byly kolem 4,6 milionu korun. Akce skončila schodkem 1,1 milionu korun. Příčinou byl menší prodej vstupenek, než město očekávalo, rostoucí náklady i menší zájem sponzorů, jak uvedli radní v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky správa, kultura, personální, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O důvodech dnešního bahna čtěte více ve vláknech diskusí. Je nutné vyměnit naše zaměstnance kteří se dostali do čela státu machinací soudruha rycheckých s podporou médií soudruhů soukmenovců dvořáků, falešných bendostudentů falešných práv a danuschškol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula viz Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2), na yt Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT MatějGottwald čtitulky, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele - samozřejmě naše místní, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno zaTošovského, Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Bosé stopy značky Baťa, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Úterý, 17. října 2023, 11:02Odpovědět

Český Krumlov vyměnil správní radu divadla, chystá audit hospodaření  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.