Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Regionální muzeum v Českém Krumlově představuje Vánoční stromek v proměnách času

PR článek

Do 7. ledna mohou zájemci navštívit Regionální muzeum v Českém Krumlově, které hostí výstavu věnovanou symbolu Vánoc. Lidé se díky výstavě dozvědí více o historii vánočního stromku. Těšit se ale mohou také na rozsáhlou kolekci historických i současných vánočních ozdob.

Výstava se soustřeďuje na jeden z nejoblíbenějších vánočních symbolů, kterým je vánoční stromek. Přibližuje také proměnu vánočních dekorací od nejstaršího období až po současnost.

„Návštěvník má možnost porovnat typy dekorací z různých materiálů z období první poloviny dvacátého století až po současnost. Velké zastoupení mají především perličkové ozdoby, jako zástupce starší vývojové vrstvy produkce na území České republiky, které mají své nezcizitelné místo na vánočním stromku i dnes. Velkou část vystavené kolekce tvoří rovněž trvale velmi oblíbené foukané skleněné ozdoby české provenience. K vidění jsou ale i méně tradiční a nezvyklé druhy vánočních dekorací,“ zve kurátorka výstavy Alice Glaserová.

Ti zároveň připomínají, že se jehličnatý stromek stal součástí oslav vánočních svátků v českých zemích poměrně nedávno. Dříve se objevoval hlavně v měšťanských interiérech, postupně pak pronikal na venkov.

Nedílnou součástí této tradice jsou pochopitelně výzdoby. Například foukané koule se na českém území začaly vyrábět již před druhou světovou válkou a vydobyly si i přední místo na zahraničních trzích. Nejen na toto téma si návtěvníci muzea mohou rozšířit obzory.

Velká část výstavy prezentuje unikátní ručně vyrobené perličkové ozdoby z Poniklé v Podkrkonoší, kde se tento produkt zhotovuje v původní podobě od roku 1902 až do dnešních dnů. Technologie výroby byla v roce 2020 dokonce zapsána na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Návštěvou prostor muzea si mohou lidé zpříjemnit adventní čas. Výstava je k vidění přímo v Českém Krumlově v Horní ulici čp. 152.

Zájemci navíc budou mít jedinečnou příležitost vyrobit si vlastní ozdoby z foukaných ponikelských perel na tradiční adventní dílně v sobotu 16. 12. 2023 od 13.00 hodin v sále Regionálního muzea v Českém Krumlově.

Výstava vznikla ve spolupráci s dalšími subjekty a organizacemi. Na výstavě spolupracovala rodinná firma RAUTIS v Poniklé, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Dům historie Přešticka, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Museum Fotoateliér Seidel a další.

Regionální muzeum v Českém Krumlově se nachází v Horní ulici čp. 152 v impozantní budově bývalého jezuitského gymnázia. Tato nejstarší raně barokní budova ve městě s dekorativním západním průčelím byla postavena na místě šesti starších měšťanských domů v letech 1650 - 1652. Společně s kolejí (kolegiem) a divadlem tvořila dominantní komplex budov jezuitského řádu, povolaného do Českého Krumlova Vilémem z Rožmberka v roce 1582. V roce 1732 byla k objektu dostavěna seminární kaple sv. Josefa, odstraněná při rekonstrukci po roce 1970. Stálé expozici, věnované sbírkám z oboru archeologie, dějin umění a řemesla, národopisu, ale také historické farmacie, vévodí unikátní keramický model města – největší svého druhu na světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky muzeum, pozvánka, kultura, vánoce, advent, program, vánoční strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionální muzeum v Českém Krumlově představuje Vánoční stromek v proměnách času  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.