Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krumlov bude mít schodkový rozpočet, hodně investuje do bydlení

Český Krumlov bude mít příští rok schodkový rozpočet s příjmy 554,2 milionu a výdaji 598,4 milionu korun. Schodek 44,1 milionu pokryje z dříve ušetřených peněz. Kapitálové výdaje budou 125 milionů. Rozpočet schválili zastupitelé. Město chce příští rok investovat víc než jiné roky do bydlení, desítky milionů.

Opraví také Lazebnický most, most Edvarda Beneše, mnoho milionů vloží do oprav čistírny odpadních vod. Příjmy čeká meziročně o 90 milionů vyšší, díky větším částkám ze sdílených daní a příjmům z dotací i prodeje majetku.

„Rozpočet, především ten kapitálový, bude asi největší v historii Českého Krumlova. Priority jsou jednoznačné. Chceme nastartovat bydlení, které jsme slibovali. Začalo se projektovat. Také podporujeme sport a kulturu, takže jsme navýšili grantové programy," řekl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Pro rozpočet hlasovalo 20 z 21 přítomných zastupitelů, jeden se zdržel.

Kapitálové výdaje budou se započtením peněz, jež město neutratilo letos, kolem 200 milionů, řekl Uhlíř. K plánům spjatým s bydlením patří stavba 30 bytů ve Vyšném formou družstevního bydlení, oprava 18 bytů v ulici Nad Nemocnicí, příprava domova pro seniory ve Vyšném, rodinné bydlení ve Vyšném, nový bytový dům Vyšehrad či příprava ploch pro stavbu rodinných domů v Novém Spolí a na Horní Bráně. Někde půjde o družstevní bydlení, kdy město vloží pozemek a úvěr na stavbu si vezme družstvo, jinde oprava, jak řekl již dříve místostarosta Zbyněk Toman (ODS).

Krumlov investuje také desítky milionů do oprav mostů, 12 milionů do parkoviště na sídlišti Mír, další peníze do škol. Očekává, že z pronájmu parkovišť získá příští rok přes 14 milionů korun a z parkovného zájezdových autobusů 4,5 milionu. V lednu bude mít město nesplacené bankovní úvěry za 209,1 milionu, z toho je hlavní část za koupi čističky. Příští rok dá Krumlov na splátky úvěrů téměř 22 milionů. Z dotací by měl příští rok získat 73,3 milionu.

Opoziční zastupitel a bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) vnímá jako nedostatek rozpočtu fakt, že nárůst běžných příjmů vychází výhradně ze státem přerozdělených dotací. „A tento nárůst jde z velké většiny na krytí běžných výdajů a jen málo na investice," řekl Hermann. Zaráží ho, že město plánuje podobně vysokou provozní dotaci areálu klášterů jako letos, přestože radnice chtěla náklady snížit. Provoz areálu je dlouhodobě ztrátový. Dotace bude příští rok 13,4 milionu, proti letošku o 3,3 milionu nižší, reagoval Uhlíř.

V Krumlově je obvyklý schodkový rozpočet. Loni i předloni byl nakonec poměr příjmů a výdajů proti plánu opačný, když příjmy převýšily výdaje, jak vyplývá z důvodové zprávy zastupitelů. Český Krumlov, v němž žije asi 13.000 lidí, má letos po úpravách rozpočet s příjmy 508,6 milionu a výdaji 658,6 milionu korun. Schodek 150 milionů kryje z peněz zbylých z minulých let. Koncem října mělo město příjmy 398,5 milionu a výdaje 433,6 milionu, vyplývá z důvodové zprávy.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Český Krumlov, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov bude mít schodkový rozpočet, hodně investuje do bydlení  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.