Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Krumlově je Vltava na třetím stupni. Ostatní řeky v kraji nestoupají

Hladina Vltavy v Českém Krumlově vystoupala přes noc na třetí stupeň povodňové aktivity. Situace ve městě je ale stabilní, radnice rozmístila v centru stovky pytlů s pískem, řekl dnes před polednem starosta Alexandr Nogrády (ANO). Vltava stoupla, protože se zvýšil odtok z Lipna, pouští téměř 90 metrů krychlových za vteřinu. Odtok by už růst neměl, řekl starosta. Škody jsou minimální, jen několik zatopených sklepů a zahrad. Nejvíc ohrožená je Rybářská ulice a tamní restaurace a další provozovny. Hladiny dalších řek v kraji nestoupají.

„Situace v Českém Krumlově je stabilní, neočekáváme žádné prudké změny výše hladiny. Nyní situaci nejvíc ovlivňuje odtok z Lipna, který by se již neměl měnit. Nejvíc zasažené je centrum města, několik provozoven, které jsme zabezpečili stovkami pytlů s pískem. Restaurace Babylon, Krumlovský mlýn, celá Rybářská ulice. Ale není to tragédie. Ostatní místa jsou relativně v pořádku," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO) před polednem. Hladina Vltavy ve městě dosáhla 222 centimetrů, hodně se jí valí přes známý jez u Jelení lávky. V provozu je krizová telefonní linka 380 766 222.

Pracovníci technických služeb začali ráno po městě rozvážet pytle s pískem na riziková místa. Vltava ve městě byla na druhém stupni povodňové aktivity od středečního dopoledne, ve středu voda zaplavila jen několik sklepů a zahrádek. Z lipenské nádrže dnes vodohospodáři odpouští téměř 90 metrů krychlových za vteřinu. Víc by to už být nemělo, řekl starosta.

Na tento objem vody jsme zabezpečeni. Informace, že by měla řeka stoupnout o deset centimetrů, se nakonec nenaplnila. Teď je to 222 centimetrů, čekali jsme až 235 centimetrů. Nakonec Lipno nepustilo tolik, kolik avizovalo. Informace od Povodí Vltavy je, že postupně budou moci odtok z Lipna snižovat," řekl starosta.

V Českém Krumlově stoupla Vltava na druhý povodňový stupeň, město má připravené pytle

Hladina Vltavy stoupla podle očekávání dnes před 11:00 na druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina stoupla, protože se zvýšil odtok z Lipna, informovalo město na facebooku. Radnice připravila pytle s pískem, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO)....

Radnice rozvezla stovky pytlů s pískem. Jen před jednou restaurací jich je téměř 300, řekl Nogrády. Hodně jich je i před restaurací Krumlovský mlýn. „Je to prevence. Situace je (proti jiným rokům) jiná v tom, že tady udělali protipovodňová opatření, sklápěcí jez, a ten teď sklopený není... Pořád hrozí, že voda přeteče, ale podařilo se nám to zajistit tak, abychom byli připraveni. Když to nebude ještě horší, snad to ustojíme," řekl na místě majitel restaurace Krumlovský mlýn Marek Šimon. Centrem města chodí dnes hodně turistů, parkoviště Jelenka je plné.

Z vodní nádrže Lipno stoupnul už ve středu kvůli nepříznivé hydrologické situaci odtok až na 80 metrů krychlových za vteřinu.

Hladiny řek v kraji jinak už nestoupají

Na druhém povodňovém stupni je jen Vltava ve Vyšším Brodě. Na prvním stupni povodňové aktivity jsou Lužnice v Klenovicích, Nežárka v Lásenici, Vltava v Zátoni a Moravská Dyje v Janově. Na Štědrý den i 25. prosince byly některé toky na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Vyplývá to z informací hydrologů. Meteorologové čekají, že hladiny budou dál klesat, řekla dnes Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky záplavy, správa, Jihočeský, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově je Vltava na třetím stupni. Ostatní řeky v kraji nestoupají  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.