Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lipno nabízí nové možnosti ekologické přepravy

Tichá jízda bez emisí skleníkových plynů je hlavní předností pěti elektrických lodí, které se nově pohybují po Lipenské přehradě. Z Černé v Pošumaví, kde mají elektročluny přístav, tak nyní mohou turisté podnikat vyhlídkové a rekreační plavby šetrné k životnímu prostředí. Realizaci projektu „Ekologicky po Šumavě“ podpořila Nadace ČEZ částkou dva milióny korun.

Vítr a napnutá plachta. Takový je běžný pohon katamaránů. Pětice nových lodí se dvěma trupy má místo plachty k dispozici dvě baterie. Ty jí umožní prohánět se po největší české nádrži až šest hodin. „Doba provozu se odvíjí i od počastí. Pokud fouká silný vítr a jsou vlny, tak je provozní doba o něco nižší. Každopádně se stále pohybuje v hodinách,“ vysvětlila Marie Najbrtová, předsedkyně Občanského sdružení RAM.

Po skoro padesáti čtverečních kilometrech vodní plochy mohou turisté s elektročluny jezdit úplně volně. Pět metrů dlouhá loď zvládne uvézt šest lidí. Pasažéři si musejí hlídat především baterii. Pokud by baterie neočekávaně vypověděla službu, jsou lodě vybaveny záložní. Zájemci si netradiční plavidla mohou vypůjčit bez speciálních kurzů. „Podmínkou řízení elektročlunu je věk minimálně 16 let. Každý „kapitán“ musí absolvovat pouze několikaminutové školení zaměřené na ovládání lodě,“ upozorňuje Najbrtová na podmínky, za kterých si lidé můžou netradičně poháněná plavidla půjčit.

Do nových člunů mohou turisté nastoupit i z nového mola. Na jeho stavbu včetně pořízení lodí a vybudování zázemí pro půjčovnu přispěla dvěma milióny korun Nadace ČEZ. „Elektromobilita se poslední dobou velice rychle rozvíjí. V České republice je registrováno na 700 elektromobilů. Elektrokola jsou nabízena v každém větším cykloobchodě. A rozhodně tento ekologický způsob dopravy patří i na vodu a do krásné jihočeské přírody,“ poznamenal František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

V České republice je v současnosti registrováno asi 700 elektromobilů. Podle odhadů by do konce letošního roku mohlo dojít k překonání hranice 1000 elektromobilů v ČR. Nejvíce dobíjecích stanic, konkrétně 42 (z toho 7 rychlodobíjecích) provozuje energetická společnost ČEZ.

Štítky Vodní nádrž Lipno, ČEZ, Šumava, Pošumaví, Česko, elektromobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno nabízí nové možnosti ekologické přepravy  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.