Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dva těžké požáry druhého stupně museli v pátek a v sobotu řešit jihočeští hasiči

Jihočeští hasiči se koncem tohoto týdne znovu zapotili. Jak v pátek, tak v sobotu museli vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu, a to když nejprve hořelo u Dačic obilí, a o den později zase pole a les u Nové Vsi na Českokrumlovsku.

Informaci o požáru obilí v části obce Hradišťko obdrželi hasiči krátce po páteční třetí hodině odpolední. Na místo dorazili profesionálové z Dačic a dobrovolní hasiči ze Starého Hobzí. Jenže požár byl natolik rozsáhlý, že si vyžádal příjezd nejen dobrovolných sborů z Českého Rudolce, Dačic, Slavonic a Studené, ale i mezikrajskou výpomoc profesionálů z Jemnice na Vysočině.

Hašení požáru přibližně dvacetihektarové plochy komplikovalo suché a větrné počasí. Oheň se navíc rychle rozšířil na blízký lesní porost. Zde poničil přibližně pět hektarů. Osmi cisternám a dvěma dopravním automobilům hasičů se podařilo požár dostat pod kontrolu až skoro po dvou hodinách. Úplně byl zlikvidován po 19. hodině. Škoda byla stanovena na 100 tisíc korun. Příčinou byla technická závada.

Přibližně ve stejnou dobu, ale o den později, přijali jihočeští hasiči informaci o požáru pole a lesa u Nové Vsi na Českokrumlovsku. Poplach byl vyhlášen pro profesionální hasiče z Křemže a Českého Krumlova, doplnili je dobrovolní z obcí Křemže - Chmelná, Holubov, Brloh, Nová Ves, Žabovřesky a Chvalšiny.

„Požár zasáhnul obilí na třiceti hektarech a rozšířil se i do blízkého lesa. Zde s ním hasiči bojovali na ploše přibližně pěti hektarů. I přes obrovský rozsah požáru se zasahujícím jednotkám po půlhodině podařilo zabránit jeho dalšímu šíření, v 16:15 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru. Dohašování všech ohnisek na tak velké ploše zabralo hasičům dalších několik hodin,“ přidává mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Zcela uhasit se požár, který způsobil škodu za 1 200 000 korun, podařilo po jedenácté hodině večerní. Příčina je nadále v šetření.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, les, obilniny, Dačice, Nová Ves, okres Český Krumlov, Hradišťko, Český Rudolec, Slavonice, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva těžké požáry druhého stupně museli v pátek a v sobotu řešit jihočeští hasiči  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.