Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Jindřichohradečtí hasiči jsou připraveni na železniční neštěstí

Jindřichohradečtí hasiči jsou na případnou vlakovou nehodu připraveni. V úterý cvičili přímo na železniční stanici v okresním městě způsob, jakým by komplikovaný a náročný případ řešili. Běžně se totiž všechny záchranné složky musí potýkat s obtížným přístupem k místu a velkým počtem zraněných.

„V odpoledních hodinách došlo dle plánu cvičení na železniční stanici v Jindřichově Hradci k nehodě osobního vlaku. Simulovaná nehoda předpokládala, že vlak přijíždí do stanice vysokou rychlostí, najede na poškozenou kolej, čímž dojde k vykolejení vlaku a následnému nárazu do betonového peronu a ocelového sloupu. Ve vlaku cestuje kromě strojvedoucího dalších 19 osob,“ popisuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Jako první si nehody všimne výpravčí, který ihned zavolá na tísňovou linku 112. Operační středisko vyslalo na místo hasiče a předává informaci dalším složkám. První byli na místě jindřichohradečtí profesionální hasiči, následovaly je sanitky se záchranáři. Ti zjišťují, že jde o událost s větším počtem raněných, velitel zásahu tak informuje operační středisko.

„Dále okamžitě rozhodne o vyslání skupin hasičů, jejichž úkolem je vyhledávání a záchrana zraněných. Po dohodě s vedoucím lékařem rozděluje velitel zásahu místo události na třídící a záchranný prostor a prostor zdravotnické pomoci. Zdravotníci pro třídění zraněných použijí metodu START. Hasiči pak z havarovaného vlaku vyprošťují a vynášejí zachráněné zraněné, lékaři je třídí a hasiči je pak odnášejí do zdravotnického prostoru. Zde zdravotníci upřesňují diagnózy a připravují zraněné k odesílání do nemocnice,“ doplňuje Matějů.

Na cvičení spolupracovali profesionální hasiči z Jindřichova Hradce, místní dobrovolnická jednotka a hasiči Správy železniční dopravní cesty z Českých Budějovic. Spolupracovali se záchranáři a policisty z Jindřichova Hradce. Cvičení se zúčastnilo přes 50 členů záchranných složek.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky havárie, Jindřichův Hradec, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradečtí hasiči jsou připraveni na železniční neštěstí  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.