Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

České Velenice oživí po sto letech trolejbusovou dopravu. Představí repliku historického vozu

Po sto letech vyrazí do ulic Českých Velenic trolejbus. Opět propojí město s rakouským Gmündem. Jedinečná replika trolejbusu bude veřejnosti poprvé představena ve čtvrtek 21. července v rámci festivalu Přechody.

„Byl to první trolejbus v Čechách, druhý v Rakousko-uherské monarchii. Propojoval tehdejší území Gmündu s dnešním územím Českých Velenic,“ řekl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva. „Myslím si, že je to historická rarita, proto jsme se rozhodli, že pořídíme jeho repliku. Stála více než milion korun a počítáme s tím, že v průběhu festivalu bude v provozu. Osobně se na to velice těším.“

Na replice se pečlivě pracovalo v uplynulých měsících. Vůz nebude využívat troleje. Zajímavostí je, že symbolický návrat trolejbusu se uskuteční přesně 100 let od ukončení provozu. Tehdy ještě město České Velenice jako takové neexistovalo.

Pokud se chcete svézt a pocítit závan starých časů, respektive začátku 20. století, měli byste v termínu od 21. do 24. července vyrazit do Českých Velenic. Je možné, že jindy už takovou možnost nedostanete.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky České Velenice, Schwäbisch Gmünd, festival, Jaromír Slíva, doprava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Velenice oživí po sto letech trolejbusovou dopravu. Představí repliku historického vozu  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.