Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Třeboni začne festival Anifilm, nabídne přes 500 snímků

V jihočeské Třeboni začne dnes Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Do 12. května promítne přes 500 snímků, z toho 128 soutěžních. Cenu za celoživotní přínos animaci dnes dostane Zdenka Deitchová, která vedla studio Bratři v triku a podílela se na více než tisícovce snímků.

Hlavním tématem letošního ročníku je anidok, což je filmový formát, který propojuje animovaný a dokumentární film. Festival představí několik těchto filmů v české i mezinárodní premiéře. „Největší osobnost anidoku, která přijede, je rumunská režisérka Anca Damian. Z Čechů to bude třeba Michaela Režová s filmem Gambler,“ řekla mluvčí Anifilmu Gabriela Zajícová.

Soutěžit na Anifilmu budou filmy celovečerní, krátké, studentské, abstraktní, dále videoklipy i počítačové hry. V sekci Zvláštní uvedení nabídne Anifilm českou premiéru posledního snímku Roberta Zemeckise s názvem Vítejte v Marwenu i snímek Sederový masochismus od Niny Paleyové, představitelky nezávislé americké animace. Přehlídka uvede i zrestaurovaný film Cesta do pravěku, hororová témata mají Půlnoční animace. Českou animaci po roce 1989 připomene výstava.

Promítat se bude na sedmi místech města, druhým rokem i na zámku v Jindřichově Hradci. Samostatný filmový program bude pro děti, které čekají i dílny animace či divadla. K programu patří také herní zóna. Ve stanu budou koncerty devíti kapel, zazpívá i slovenská písničkářka Katarzia. Na Masarykově náměstí se budou večer promítat hity posledních let jako Hotel Transylvánie 3 nebo Úžasňákovi 2. Rozpočet festivalu je asi 13 milionů korun.

Autoři | Foto anifilm.cz

Štítky film, festival, Anifilm, Třeboň, Zdenka Deitchová, Anca Damian, Robert Zemeckis, Nina Paley, Cesta do pravěku, Úžasňákovi 2, Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třeboni začne festival Anifilm, nabídne přes 500 snímků  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.