Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Muzeu veteránů v Nové Bystřici vystavují unikátní DeLorean DMC-12. Letos nejspíš naposled

Kdo by neznal známou filmovou trilogii Návrat do budoucnosti se skvělým Michaelem J. Foxem v hlavní roli. Jeho strojem času byl unikátní vůz – DeLorean DMC-12. Ten byl jedinečný i ve svém civilním životě a neměl zrovna jednoduchý osud.

John DeLorean byl velký snílek, a to vše se na jediném modelu jeho automobilky DeLorean Motor Company podepsalo. Už samotný vznik vozu provázely problémy a uvedení na trh nabralo velké zpoždění, když prakticky hotový vůz byl téměř kompletně předělán věhlasným konstruktérem Colinem Chapmanem, zakladatelem Lotusu. Pod atraktivním vzhledem vozu s nahoru vyklápěnými dveřmi je podepsán neméně věhlasný italský designér Giorgetto Giugiaro. Specialitou DMC-12 je karoserie tvořená holými broušenými nerezovými plechy. S výjimkou tří exemplářů s karoserií pozlacenou 24karátovým zlatem pro majitele zlatých karet American Express (původně jich mělo být 100, každý s cenou 85 000 dolarů) vyjely všechny ostatní DeLoreany z továrny právě v této povrchové úpravě. Zajímavé je, že zákazníci mohli vybírat mezi pětistupňovou přímo řazenou převodovkou a třístupňovým automatem bez jakéhokoli příplatku a auto bylo na svou dobu vybaveno prvky, které zdaleka nebyly běžné – mělo například centrální varovný systém hlídající hladinu nejrůznějších kapalin, a dokonce i tloušťku brzdových destiček.

Ani v případě motoru to nebyla jednoduché, nejprve mělo být DMC-12 poháněno V6 Ford, pak dvoulitrovým čtyřválcem Citroen, který chtěl DeLorean doplnit o přeplňování, a nakonec se v zádi vozu usídlil V6 PRV (Peugeot-Renault-Volvo) o objemu 2,85 litru s parametry 132 koní a 207 Nm. To exoticky vypadajícímu vozu stačilo na zrychlení z klidu na 96 km/h za 8,8 sekundy s přímo řazenou převodovkou a 10,5 sekundy s automatem.

Vyrobeno bylo jen necelých 9000 exemplářů, ačkoli očekávání Johna DeLaroeana byla mnohem vyšší. Auto v Muzeu veteránů v Nové Bystřici pochází z pozůstalosti slavného českého závodníka Jaroslava Juhana. Jeho DeLorean DMC-12 je k vidění v expozici muzea letos pravděpodobně naposledy, tak si nenechte ujít příležitost vidět tento unikátní kousek na vlastní oči.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Muzeum veteránů, výstava, auta, Nová Bystřice, muzeum, De Lorean DMC-12, Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti, John DeLorean, Colin Chapman, DeLorean Motor Company, Lotus Cars, Giorgetto Giugiaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Muzeu veteránů v Nové Bystřici vystavují unikátní DeLorean DMC-12. Letos nejspíš naposled  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.