Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Muzeu veteránů v Nové Bystřici nabídne Ford Mustang Sportsroof z roku 1971 nebo první generace Chevroletu

PR článek

Konec 60. a začátek 70. let byla éra hippies neboli Květinového hnutí. Byla to krásná doba uvolněnosti, svobody a bezstarostnosti. A v automobilovém světě tenkrát vznikaly ikony, které září dodnes. Ty největší z nich můžete vidět v sále věnovaném 70. létům v Muzeu veteránů v Nové Bystřici.

Asi jen stěží byste našli člověka, který by neznal Ford Mustang, Chevrolet Camaro nebo Pontiac Firebird Trans-Am a mnozí z těch, kteří vědí, mají tahle auta spojená s filmovými rolemi. Mustang je nezapomenutelný v Bullittově případu nebo 60 sekund, Trans -Am byl zase parťák KITT Davida Hasselhoffa v seriálu Knight Rider nebo Burta Reynoldse ve filmu Polda a bandita.

Ford Mustang je zakladatel tzv. ponny cars, což byly stylové sportovní vozy využívající techniku jiných sériově vyráběných modelů. Charakterizovaly je dlouhá přední kapota a krátká záď. Ford původně plánoval prodávat 100 tisíc aut ročně, jenže když byl Mustang 17. dubna 1964 představen, bylo jej v první roce prodáno 400 tisíc a ve druhém 600 tisíc aut! To byl úspěch, který nezůstal u ostatních automobilek bez odezvy, Pontiac přišel s Firebirdem Trans-Am, Dodge měl Challenger a podobně. Byla to doba, kdy pod předními kapotami pracovaly poctivé V8 o objemu až klidně sedm litrů a s výkonem hodně přes 300 koní, což na tu dobu a relativně jednoduchou konstrukci podvozku byla už řádná porce. Výfuky nebyly ucpány katalyzátory a filtry pevných částic a po nastartování tak vzduch provoněla vůně spáleného i nespáleného benzínu a hutný zvuk benzínového ochmelky.

V Muzeu veteránů v Nové Bystřici můžete v sále věnovaném 70. létům vidět Ford Mustang Sportsroof z roku 1971, první generaci Chevroletu Camaro, Pontiac Firebird Trans-Am v barevném provedení, ve kterém si zahrál s Burtem Reynoldsem, Ford Torino a další nádherné kousky. Téměř půl století staré hvězdy automobilového nebe budete mít na dosah ruky! Do konce září sedm dní v týdnu, v říjnu o víkendech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Muzeum veteránů, výstava, auta, Nová Bystřice, muzeum, veterán, Ford Motor Company, Chevrolet, Burt Reynolds, Chevrolet Camaro, David Hasselhoff, Dodge, Pontiac

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeu veteránů v Nové Bystřici nabídne Ford Mustang Sportsroof z roku 1971 nebo první generace Chevroletu  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.