Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci zve na novou stálou expozici František II. Rákóczi a Jindřichův Hradec

PR článek

Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci připravilo novou stálou expozici František II. Rákóczi a Jindřichův Hradec. V letošním roce totiž uplynulo 345 let od narození tohoto maďarského národního hrdiny.

„Jeli jsme pomalu, a ani na druhý den jízdy neřekli mně, že mne vezou do Čech. Po několik dní jsme stále jeli. Neznal řeči a mravů země, všechno zdálo se novým, a všechny věci jitřily bolest, jejíž základ bylo rozloučení se s matkou a se sestrou. Nepamatuji se na cestovní příhody, leda že jsem byl pořád truchliv. Konečně přijeli jsme k cíli cesty, do Jindřichova Hradce, německy Neuhaus řečeného. Poněvadž nezamýšlím líčiti měst a jejich položení, řeknu pouze, že městečko tehdy patřilo hraběti Joachymovi Slavatovi. V městě mají jesuité rozsáhlý dům a hojně navštívenou kolej pro mládež, zvanou seminář, pro nějž jsem byl určen. I gymnasium jest dosti navštěvováno,“ tato slova napsal sám František II. Rákóczi ve svém životopisu o svém příjezdu do Jindřichova Hradce, který se uskutečnil roku 1688.

V tuto dobu patřilo jindřichohradecké jezuitské gymnázium (dnešní budova Muzea fotografie a moderních médií) mezi 4 nejvýznamnější ústavy Societatis Jesu v Čechách. Získalo si velmi brzo dobrou pověst. V katalogu žáků se objevují jako místa původu studentů z let 1594 – 1693 města jako: Brusel, Vestfálsko, Trident, Luxemburg, Trevír, Bamberg, Benátky, Sulzbach, Bressano, Vilno, Komárno a mnohá další jména evropských měst.

Letos uplynulo 345 let od narození maďarského národního hrdiny Františka II. Rákócziho.  V jindřichohradeckém Muzeu Fotografie a moderních obrazových médií je možné si od 1. července prohlédnout stálou expozici věnovanou této osobě významného uherského šlechtického rodu Rákócziů.

Všichni návštěvníci jsou srdečně zváni. Více informací na www.vkcjh.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Muzeum fotografie, Jindřichův Hradec, výstava, letní sezóna, muzeum, Česko, František I. Rakouský, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Brusel, Vilnius, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci zve na novou stálou expozici František II. Rákóczi a Jindřichův Hradec  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.