Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Deset let od tragédie v Jaroslavli. Při pádu letadla zemřel i Jihočech Jan Marek

Deset let dnes uplynulo od letecké havárie u Jaroslavle, kde vyhaslo 45 lidských životů. Při tragické události zemřeli také tři čeští hokejisté: Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. První jmenovaný, rodák z Jindřichova Hradce, začínal svou kariéru právě ve svém rodném městě. Zde je pochován na městském hřbitově.

Nejtemnější hokejový den

K tragické události došlo 7. září 2011. Ruský hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl mířil na utkání KHL do Minsku. Letoun Jakovlev Jak-42D se ale krátce po startu zřítil a začal hořet. Na palubě tehdy letělo 45 osob. Na místě zemřelo 43 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici. Jediným přeživším byl ruský letový inženýr Alexandr Borisovič Sizov. Závěry vyšetřování tragédie vedly k tomu, že na vině byli piloti a jejich nadřízení.

Na zápas do Minsku s týmem tehdy mířili také tři čeští hokejisté. Josef Vašíček (30 let), Karel Rachůnek (32 let) a Jan Marek (31 let). Právě Marek byl rodákem z Jindřichova Hradce, kde s hokejem začínal. Podle bývalého trenéra Vladimíra Vůjtka to měla být jeho poslední sezona v Rusku. S manželkou Lucií totiž čekali prvního potomka a Marek chtěl být rodině co nejblíž. „Honzu Marka jsem měl v Třinci. Jako mladíka jsem ho tehdy postavil a začal tam hrát stabilně velký hokej. Ještě 25. července, tedy měsíc a půl před tragédií, jsme spolu mluvili, když jsme byli na oslavě bronzu z té předchozí sezony. Bavili jsme se i o podpisu smlouvy a nebyl moc nadšený, že ještě bude pokračovat, ale říkal, že už to bude stoprocentně poslední sezona v Rusku. Poslední skutečně byla, ale bohužel z úplně jiného důvodu...," litoval v rozhovoru pro ČTK Vůjtek.

Nejproduktivnější hráč extraligy

Ještě předtím, než se Marek přesunul do ruské superligy, slavil mnoho úspěchů v Česku. Po zisku stříbrné medaile s juniorským týmem jindřichohradeckého Vajgaru, odstartoval svou profesionální kariéru v extralize. Vyhlídl si ho tým HC Oceláři Třinec. V sezoně 2002/2003 se stal nejlepším střelcem nejvyšší hokejové soutěže. Od té doby nastupoval za pražskou Spartu, v jejímž dresu se stal v roce 2006 nejproduktivnějším hráčem extraligy a v tom samém roce získal také titul mistra České republiky. V roce 2010 a 2011 získal s národním týmem zlatou a bronzovou medaili na mistrovství světa.

Jan Marek zemřel ve věku jednatřiceti let. Pochován je na městském hřbitově v Jindřichově Hradci. V roce 2013 po něm byla v Hradci v rámci přípravného utkání České hokejové reprezentace s Lotyšskem přejmenována hala na Zimní stadion Jana Marka. Rok předtím po něm byla v pražských Dolních Chabrech pojmenována ulice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jaroslavl, tragédie, hokej, Jan Marek, Jindřichův Hradec, Sparta, Lokomotiv Jaroslavl, Josef Vašíček, Karel Rachůnek, HK Dynamo Minsk, HC Oceláři Třinec, Kontinentální hokejová liga, Vladimír Vůjtek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset let od tragédie v Jaroslavli. Při pádu letadla zemřel i Jihočech Jan Marek  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.