Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Třeboňsku se objevil cvrček pobřežní, je to jeho první výskyt v Čechách

Na jihu Čech potvrdili vědci dva druhy zvířat, které se doposud v tomto regionu nevyskytovaly. Třeboňsko přilákalo cvrčka pobřežního a saranče slaništní.

Informaci zveřejnilo sdružení pro záchranu životního prostředí Calla. Nové druhy nachází podle vědců útočiště v lokalitách, kde se v minulosti těžilo. To platí právě pro Třeboňsko a rekultivaci tamní pískovny Cep II. Vědci našli nové druhy právě tam a také na vytěženém rašeliništi Hrdlořezy.

„Cvrček pobřežní i saranče slaništní se v poslední době na našem území šíří. Vyhovuje jim teplejší podnebí. Potřebují ale v krajině najít vhodná stanoviště, kterými se mohou stát právě pískovny nebo těžená rašeliniště, pokud jejich obnova probíhá přírodě blízkým způsobem,“ popsal entomolog Pavel Marhoul ze spolku Beleco, specialista na rovnokřídlý hmyz.

Druh se poprvé objevil v Čechách

Cvrček pobřežní je teplomilný druh a doposud se v tuzemsku vyskytoval hlavně na jižní Moravě. Pískovna Cep II u Suchdola nad Lužnicí na Jindřichohradecku je první známou lokalitou tohoto druhu v Čechách. Z dalších vzácných druhů rovnokřídlého hmyzu žije v okolí pískovny také saranče blankytná.

Saranče slaništní si hledá mokřady a vlhké louky. Druh byl dříve hlavně v přírodní rezervaci Slanisko u Nesytu na jižní Moravě. Letos se zvíře objevilo také na fotografiích z těženého ložiska rašeliny v Hrdlořezech, kde už těžba skončila a došlo na revitalizaci. I v tomto případě jde o první výskyt tohoto druhu v Čechách.

„Cílem revitalizace je obnova původních hydrologických poměrů průmyslově odtěženého rašeliniště a jeho bezprostředního okolí. Vodu z něj totiž odváděla hustá síť uměle vybudovaných otevřených odvodňovacích kanálů. Kanály se nyní přehradily, vytvořily se mělké vodní plochy a tůně, které napomohou k opětovnému zvýšení hladiny podzemní vody a zpomalení povrchového i podpovrchového odtoku z území. Aby se rašeliniště rychleji obnovilo, přenesla se rašelinná vegetace z blízkého okolí a rozprostřela se po okrajích nově vytvořených tůní a zaslepených odvodňovacích kanálů,“ vysvětlil Ladislav Rektoris z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Marhoul, Jiří Řehounek, Martin Kysela

Štítky cvrček, třeobňsko, sranče, pískovna, CHKO Třeboňsko, Česko, rašeliniště, Hrdlořezy, Jihomoravský kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Suchdol nad Lužnicí, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třeboňsku se objevil cvrček pobřežní, je to jeho první výskyt v Čechách  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.