Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O dřívější zahájení sezony zámku Jindřichův Hradec měli lidé velký zájem. Prohlídky byly vyprodané

Státní zámek v Jindřichově Hradci včera zahájil novou turistickou sezonu. Otevřel se o dva týdny dřív než jiné památky se zimní přestávkou. Podle kastelána státního zámku Jana Mikeše tím jen zareagoval na poptávku turistů. Poptávka se podle pracovníka zámku Tomáše Krajníka dnes potvrdila vysokým zájmem lidí, prohlídky byly vyprodané. Místo tří se nakonec konaly čtyři.

Velký zájem návštěvníků

Už na první prohlídku zahájenou v 11 hodin přišlo 45 lidí. „Takže jsme změnili strategii a na zítřek (neděli) jsme si přizvali na pomoc jednoho ze sezonních průvodců, protože se obáváme, že bychom to sami nezvládli a zklamali bychom víc lidí,“ nastínil Tomáš Krajník. Posílené podle něj budou i prohlídky o příštím víkendu. Přístupný je prozatím jen výběrový okruh, který zámek otevírá vždy na začátku a na konci turistické sezony.

„Spojujeme vlastně dva okruhy v rámci toho, že se snažíme předvést to nejžádanější z Jindřichova Hradce. Je to okruh, který zahrnuje černou kuchyni, která je jinak součástí trasy B, renesanční zelené pokoje a rondel. Říkáme tomu výběr z prohlídek a jsou to takové nejzásadnější věci, které lze v Hradci vidět. Je to nabídka pro okrajové měsíce, kdy nemáme otevřené úplně všechny trasy,“ zmínil kastelán Jan Mikeš.

Letošní dřívější otevření zámku podle něj bylo možné díky tomu že se interiéry zámku výrazněji neupravovaly, nebylo proto nutné využít předjaří k zásadním pracím. „Když jsou změny větší, tak prostě potřebujete nějaký čas, kdy už není na prohlídkové trase pod nulou, aby se tam dalo něco dělat. Takže nemůžu zaručit, že to (dřívější zahájení sezony) bude už standardem,“ naznačil Mikeš.

Jihočeskou památku ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) loni podle mluvčí NPÚ Markéty Slabové navštívilo přes 60.000 lidí, přibližně o 14.000 víc než v roce 2021, kdy návštěvnost památek ovlivnila i opatření spojená s covidem-19.

Splašená vejce o Velikonocích

Nejnavštěvovanější bývá zámek o adventu. „Zámecké adventní dny jsou akcí, která přiláká vždycky více než 10.000 návštěvníků, je to číslo, které se významně promítne do celkového počtu návštěvníků,“ podotkl Mikeš.

Zámek láká také o velikonoční době. „Každý rok máme velikonoční instalaci, která se jmenuje Splašená vejce. Je to o stovkách vyfouklých vaječných skořápek, které různě vyskakují na návštěvníky ze zásuvek, jsou jimi ozdobené i rámy obrazů. Je to instalace, která si klade za cíl trošku proměnit kraslicovou náladu, pobavit návštěvníky,“ popsal Mikeš. Splašená vejce budou letos na zámku od Velkého pátku 7. dubna.

Novinkou letošních Velikonoc bude obnovení tradice vaření sladké kaše. Bude se připravovat přímo v černé kuchyni, návštěvníci ji budou moci ochutnat zdarma v sobotu 8. dubna. Kaše z pšeničné krupice svařená s pivem maštěná makovým olejem a slazená medem se před staletími podávala při dobročinných akcích. „Byla to zprvu menší, později větší událost, nakonec se zrušila někdy koncem 18. století. My jsme se rozhodli ji obnovit,“ doplnil Krajník.

Jindřichohradecký zámek stojí na místě slovanského osídlení doloženého už k 10. století. Posledními šlechtickými majiteli byli Černínové, kterým byl v roce 1945 zkonfiskován.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, Jindřichův Hradec, zámek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dřívější zahájení sezony zámku Jindřichův Hradec měli lidé velký zájem. Prohlídky byly vyprodané  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.