Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rozdíl v těžbě a prodeji obecního dřeva v Českém Rudolci řeší policie

Nedostatky v hospodaření s obecním dřevem v Českém Rudolci odhalil kontrolní výbor zastupitelstva obce. Zjištěných nedostatků měla být celá řada. Další kroky obecní úřad konzultoval s lesními odborníky a právníkem. Dalším krokem bylo kontaktovat policii. Jen bývalý starosta se k situaci vyjádřil.

Obec Český Rudolec má téměř 900 obyvatel a to včetně dalších devíti místních částí. Obec hospodaří na přibližně 350 hektarech lesa. V období kůrovcové kalamity musela těžit i více jak pět tisíc metrů krychlových dřeva ročně.

Na letošním, lednovém zasedání zastupitelstva obce Český Rudolec, seznámil předseda kontrolního výboru Radomír Vašíček zastupitele, se závěry kontroly stavu hospodaření v obecních lesích. Předmětem kontroly bylo období roku 2019 až 2022, tedy časový úsek, kde byl starostou obce Luděk Plucar (Sdružení ODS a Nezávislých kandidátů). Ten byl starostou dvě volební období, tedy od roku 2014, do podzimu 2022.

Zpráva kontrolního výboru zastupitelstva obce uveřejněná v zápise z jednání zastupitelstva obce popisuje svá zjištění: „Kontrola se zaměřila i na dodržování usnesení z rady obce, týkajících se cen paliva a dodržování podmínek prodeje. Zde byl zjištěn nesoulad jak v cenách, tak i v prodeji. Další nesoulad byl zjištěn mezi vedením skladové evidence a vnitřní směrnici obce. Skladová evidence nebyla vedena řádně, důsledně, průkazně a správně. Nebyly doložené seznamy k dokladovým inventurám za jednotlivá období, nebo byly neúplné a obsahovaly nesprávné údaje. K inventarizacím za jednotlivá období nebyly doloženy inventurní seznamy a soupisy, podklady o provedených fyzických inventurách a podklady pro kalkulaci oceňováni zásob.“

Závěry nálezu kontrolního výboru vedení obce následně projednalo s bývalým starostou za účasti dvou odborníků z oboru lesnictví. K nesrovnalostem mezi množstvím vytěženého dřeva a prodanou dřevní hmotou však nebyly doplněné žádné nové informace, nebo zjištění.

Dalším nutným krokem byla konzultace zjištěných skutečností s právním zástupcem obce. Ten na základě obdržených podkladů a informaci doporučil ve věci nesrovnalostí s množstvím vytěženého dřeva, podat k orgánům činným v trestním řízeni podnět k prošetření, neboť je zde důvodné podezření na možné protiprávní jednání.

S tímto závěrem byli zastupitelé seznámeni na zasedání obecního zastupitelstva 15. března letošního roku. O předání záležitosti orgánům činným v trestním řízení zastupitelé hlasovali. Z přítomných patnácti zastupitelů hlasovalo deset pro a pět členů se zdrželo.

Záležitostí se zabývá Policie České republiky. „V této věci provádí prověřování Oddělení hospodářské kriminality v Jindřichově Hradci. Vzhledem k probíhajícím úkonům, nebudou zatím sdělovány bližší informace,“ uvedla Věra Mžiková z Oddělení tisku a prevence Policie České republiky v Jindřichově Hradci.

Více informací nechtěla, z důvodu mlčenlivosti, uvést ani starostka obce Český Rudolec, Petra Malá zvolená za První krok ke změně.

„Po dobu mých dvou volebních období, ve funkci starosty, pracoval na obci schopný tým lidí. Na vedení účetnictví obce probíhaly audity krajských úředníků. Nejsem si vědom nějakého pochybení, a pokud probíhá nějaké šetření, tak mne dosud nikdo nekontaktoval,“ uvedl k záležitosti bývalý starosta Luděk Plucar.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ladislav Vlasák

Štítky český rudolec, dřevo, policie, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdíl v těžbě a prodeji obecního dřeva v Českém Rudolci řeší policie  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.