Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čistička v Jindřichově Hradci bude vypouštět vodu s nižší ekologickou zátěží

Čistírna odpadních vod (ČOV) v Jindřichově Hradci bude vypouštět vodu s nižší ekologickou zátěží. Zajistí to modernizace technologie, kterou město připravilo. Náklady na první etapu projektu činí více než 240 milionů korun. Sdružení firem s názvem Společnost Jindřichův Hradec, která ve výběrovém řízení na modernizaci uspělo, areál čistírny přebralo a může zahájit práce.

„První etapa potrvá 20 měsíců a v tom mezidobí budeme sledovat legislativní vývoj, který není zcela ukončen a budeme podle toho reagovat. Výhled nákladů (na další etapu) je 100 milionů korun, ale s ohledem na možná náročnější kritéria, která bude muset čistírna splňovat, se to vyšplhá až na 150 milionů korun," řekl novinářům jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

Modernizace čističky zahrnuje například opravu dílčích stavebních objektů, výměnu automatických strojních česlí na odtoku, nové svozové jímky, úpravu aktivačních nádrží včetně technologie na dávkování síranu železitého a další zásahy. „Měly by nám klesnout hodnoty, co se týká vypouštění do vod. Pročištění by mělo být kvalitnější," uvedl starosta.

Na čistírnu jsou napojeny obyvatelé Jindřichova Hradce i místních částí. Využívá ji i řada firem, které ve městě sídlí. Modernizace zvýší kapacitu čistírny, z níž teče voda do Řečičky, Nežárky a následně do Lužnice. Čistírna patří městu a provozuje ji vodárenská společnost ČEVAK.

Modernizaci ČOV město připravovalo několik let. „Výběrové řízení se setkalo na úvod s připomínkami a námitkami a dlouho se táhlo. Po roce jsme jej rušili a museli opakovat a až nedávno se nám ho povedlo dotáhnout do zdárného konce. Vždycky, když vyhlašujete výběrové řízení, tak existuje riziko, že tam uchazeči najdou něco, co tam mohu rozporovat. Mají na to právo a nelze jim ho zpochybnit," uvedl jindřichohradecký starosta.

Město chce získat evropskou dotaci z operačního programu životní prostředí. Může představovat až 30 procent z celkových způsobilých výdajů, ale zároveň maximálně 25 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, stavby, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistička v Jindřichově Hradci bude vypouštět vodu s nižší ekologickou zátěží  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.