Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve Slavonicích kontrolují policisté každé auto jedoucí z Rakouska

Policisté a celníci na hraničních přechodech ve Slavonicích a Nové Bystřici na Jindřichohradecku od rána kontrolují všechna vozidla, která přijíždějí do Česka z Rakouska. Víkendový provoz není příliš silný, během dopoledne žádné migranty nezadrželi. Kontroly na hranicích s Rakouskem jsou od dnešních 07:00 rozšířeny. Počet policistů se zvýšil z 200 na 720, místo 14 přechodů jich nyní hlídají 20. Kontrolují také takzvanou zelenou hranici.

Dvojice policistů na hraničním přechodu ve Slavonicích mnoho práce nemá, během hodiny projede z Rakouska kolem 20 vozidel. Většina s českou poznávací značkou, podle policistů jsou to zpravidla lidé, kteří v Rakousku pracují. U každého auta si policisté nechají otevřít zavazadlový prostor, kontrolují doklady. Podobná situace panuje na přechodu v Nové Bystřici. Provoz je tam o poznání větší než ve Slavonicích. Kromě policistů vozidla kontrolují i příslušníci cizinecké policie a celní správy.

Podle slavonického starosty Hynka Blažka se občanů města rozšířené kontroly nijak nedotýkají. „Určitě obavy z možného přílivu migrantů mezi lidmi jsou, jsme přece jenom pohraniční město, ale není to tak, že bychom na radnici něco kvůli tomu řešili, zatím je naprostý klid,“ řekl Blažek.

Na rozšířené kontroly jsou nasazeni policisté z devíti krajů a nově také celníci, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. V Jihomoravském kraji jsou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice a Slavonice.

„Rozšířili jsme kontroly zejména o menší hraniční přechody. Chceme mít jistotu, že je migranti k přechodu nevyužívají místo těch, na kterých kontroly byly už dříve a bylo to o nich známo,“ řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Běženci podle cizinecké policie cestují v současné době v malých skupinách, a to nejčastěji v autech, autobusech nebo pěšky, vlakem už málo.

Pomoci policistům je připravena také armáda. V pohotovosti má poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem od pátečního večera 650 vojáků ve třech objektech. Nasazeni do akce mohou být do dvou hodin.

Česko se takto připravuje na možnost, že by Rakousko o víkendu uzavřelo své hranice poté, co Maďarsko dostavělo svůj hraniční plot. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku. ČR je připravena také zrušit některé mezinárodní vlakové spoje.

Zdroj ČTK

Štítky Rakousko, Slavonice, hraniční přechod, Česko, Nová Bystřice, Cizinecká policie, železnice, okres Jindřichův Hradec, České Velenice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavonicích kontrolují policisté každé auto jedoucí z Rakouska  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.