Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Malá planeta a Dobrodruzi. Nové expozice Sladovny Písek

Malá planeta je výstava spíš pro menší děti, zhruba do 7 let, Dobrodruzi naopak spíš pro děti starší 7 let a dospělé. „Myslím, že se nám tentokrát podaří připravit program pro opravdu všechny věkové skupiny,“ říká ředitelka písecké Sladovny Tereza Dobiášová.

V Malé planetě si děti vyzkouší, jak se vaří třeba v Japonsku, v Mexiku a nebo v Rusku, zaposlouchají se do pohádek a písniček různých národů, vyzkouší si jejich šaty a také zjistí, kolik je na světě jazyků a jak se řekne třeba portugalsky ahoj, jak píší různé děti světa a v čem jsou si podobná nejdůležitější náboženství světa. V Dobrodruzích se návštěvníci budou muset rozloučit s tím, co znali, zvolit, co si s sebou vzít na dalekou cestu, pojedou vlakem, budou se pohupovat na palubě lodi a zabloudí v jejích útrobách, v bažině, v pralese, aby se nakonec potkali s velkým náčelníkem Maorů, Te Hemerou, potetovali své tváře a založili novou vesnici. „Přesně tak může být dobrodružné vydat se na cestu za různými kulturami,“ říká Tereza Dobiášová.

PROČ A PROČ PRÁVĚ TEĎ

V současné době se se strachem z odlišnosti potkáváme velmi často a na nejrůznějších úrovních, od té úplně osobní, až po celospolečenskou. Strach z neznáma je přirozený, provází člověka už tisíciletí - při každém kroku mimo svou komfortní zónu, mimo to, co známe. Do takové situace se teď dostala i celá Evropa, včetně Čech. Strach ze setkání s cizí kulturou se stal jedním z hlavních současných společenských témat. V takové chvíli je možné se buď pokusit před strachem a tím „nebezpečím“ obrnit a nebo se pokusit podívat na to, co to je, co nám strach nahání - vystoupit z emocí a pokusit se porozumět tomu, co se to děje - i když nám to nahání strach.

Historie lidstva je historií migrace, soužití a prolínání různých kultur. Když se podíváme zpátky do historie, geografie, najdeme mnoho poučení pro současnou situaci. I my v písecké Sladovně jsme se rozhodli - v rámci svých vlastních programových mantinelů - vytvořit inspirativní prostor pro děti a dospělé, aby se s tématem setkávání různých kultur a s tématem překonávání strachu s ním spojené, mohli setkat na neutrální půdě - aby o něm mohli přemýšlet a možná se dostat o kousek blíž k jeho pochopení.

PŘEDSTAVENÍ EXPOZIC

Výstavy potrvají v písecké Sladovně od 17. 11. 2015 do 30. 4. 2016.
Předpokládaná návštěvnost cca. 20 tisíc diváků
Obě výstavy mají společnou vernisáž v úterý 17. 11. 2015 v 17:00.

Ceník vstupného:

Dospělí: 100 Kč
Děti od 3 do 15 let: 80 Kč
Rodinné vstupné: 280 Kč
Senioři nad 65 let: 80 Kč
ZTP: zdarma

Tisková zpráva

Štítky kultura, Písek, výstava, Rusko, Japonsko, Mexiko, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá planeta a Dobrodruzi. Nové expozice Sladovny Písek  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.