Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Písecká porodnice se zapojila do programu PPP

Písecká porodnice se zapojila do programu PPP (Přirozený porod v porodnici). Program má za cíl výzkum zjišťování kvality poskytovaných služeb cestou sběru dat rozesílaných řešitelem výzkumu na e-mailové adresy rodiček. Probíhá tak, že se rodičkám rozesílají pozvánky k vyplnění dotazníku metodou CAWI (Computer Aided Web Interview) s unikátním přístupovým kódem pro každou rodičku. Tímto způsobem je zajištěna kontrola výběrového souboru respondentek a vyloučeny přístupy neautorizovaných osob k hodnocení porodnic.

Hodnocení výzkumu vychází z 24 bodovaných otázek v dotazníku zaměřených na zkušenost rodiček s průběhem porodu a souvisejícími službami porodnice. Hranice standardu dobré péče je dosažena při získání 80 % z možného rozpětí, tedy při zisku 29 bodů. Průměrná hodnota za všechny porodnice činí 26,5 bodu. Písecká porodnice získala 29 bodů, což je první místo v hodnocení v rámci posuzovaných sedmnácti porodnic. Vynikajících výsledků, a to 36,1% ve srovnání s ostatními porodnicemi (10 %), dosáhla v aplikování epidurální analgezie během porodu. V hodnocení přirozených porodů, čímž je myšleno porodů bez zásahu do jeho průběhu, dosáhla výsledku 73,9 %, celkový průměr činí 72 %. Pozitivní hodnocení od respondentek byl také v oblasti poskytování služeb porodnicí, jedná se hlavně o poplatek za doprovázející osoby k porodu, který se v porodnici nevybírá.

Ultrazvukové zobrazení 3D/4D umožňuje od loňského roku detailní pohyblivé trojrozměrné zobrazení miminka, což pomáhá nejen budoucím maminkám v konečné fázi těhotenství, ale i vazbám v budoucí rodině. Velký zájem je nejen o takovéto zobrazení plodu, ale i o jeho záznam na USB nosič, takže budoucí rodiče mají památku na tento okamžik.

Moderní porodní postel umožňuje libovolně zvolenou polohu rodičky při první i druhé době porodní. Bonding, čili položení miminka na břicho maminky ihned po spontánním porodu i po porodu císařským řezem, je v Písku už běžný. Úzký kontakt matky a novorozence v raném poporodním období buduje základy emočních vazeb, pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka, usnadňuje poporodní adaptaci a přispívá tak k příjemnému a klidnému začátku života dítěte. 

Pro zkvalitnění péče o rodičky na porodním sále proběhla v letošním roce rekonstrukce porodního sálu, který se stal příjemným prostředím pro děťátka s rodiči. Nové jsou i rodinné pokoje - nadstandardní pokoje s vlastním sociálním zařízením a možností přespání rodinného příslušníka.

Letos zatím proběhlo v porodnici 817 porodů a předpokládá se, že tento počet se do konce roku ještě zvýší. V příštím roce chceme Písek pokračovat ve spolupráci s projektem PPP, abychom mohl stále udržovat a zlepšovat doposud vysoký standard poskytovaných služeb a činností nemocnice. 

Štítky porod, výzkum, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecká porodnice se zapojila do programu PPP  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.