Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká republika i letos přijme zhruba 250 krajanů z Ukrajiny, bydlet budou v Červené nad Vltavou

Česká republika i v letošním roce přijme zhruba 250 krajanů z východní části Ukrajiny. Jde o přibližně stejný počet jako loni. Repatriovaní lidé tráví první týdny po příjezdu do České republiky v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku. První z nich dorazili do tohoto střediska před rokem. Loni Česká republika přijala 257 krajanů z Ukrajiny.

Jde o potomky Čechů, kteří kdysi na Ukrajinu odešli. Nyní zemi opouštějí kvůli válečnému konfliktu na východě země, který na Ukrajině vypuknul před zhruba dvěma roky.

„Jelikož tento program (repatriace krajanů) probíhá kontinuálně, v ubytovacím zařízení v Červené nad Vltavou je momentálně asi 80 krajanů,“ uvedla Hana Malá z oddělení komunikace ministerstva vnitra. Ministerstvo vnitra lidem z Ukrajiny garantuje pobyt v Červené nad Vltavou v plném komfortu na šest měsíců. Během té doby by se krajané měli integrovat do společnosti, naučit se řeč, najít si zaměstnání a následně také vlastní bydlení.

Malá dodala, že program není nijak časově omezen. „Příjezdy krajanů kontinuálně pokračují podle toho, jak jsou jim udělována povolení k trvalému pobytu,“ řekla. Během prvních šesti měsíců zajišťuje ministerstvo vnitra pro příchozí z Ukrajiny kromě ubytování, stravy a doprovodných programů, jako jsou integrační a jazykové kurzy, také finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti a asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání.

Program přesídlení krajanů vznikl v reakci na žádosti několika stovek ukrajinských občanů českého původu prezidentovi Miloši Zemanovi o repatriaci. Vláda na přesídlení uvolnila loni v lednu 66 milionů korun. Program se týká krajanů z celého světa, kteří se ocitnou v krizové situaci, jaká je nyní na Ukrajině.

Podle ministerstva vnitra je program celkem úspěšný a ukrajinským krajanům se daří integrovat do společnosti. „Patří v tomto ohledu mezi nejmotivovanější cizince. Řada z nich se usadila v Plzeňském, Středočeském, či Jihomoravském kraji a v Praze. Zaměstnání nalezli zejména v dělnických profesích,“ řekla Malá. Dodala, že většina z krajanů tráví v ubytovacím zařízení v Červené nad Vltavou kratší dobu než garantovaných šest měsíců.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Česko, Ukrajina, Červená, Ministerstvo vnitra České republiky, okres Písek, Miloš Zeman, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Tohle jsou opravdu lidé, kteří se chtějí v zemi integrovat a jsou přínosem. Na rozdíl od sebranky, kterou sem zkouší natahat šílená klimakterická stařena, která se tváří, že je führerin celé EU. Mimochodem má ta angela z HJ (Honecker Jugend) jakékoli pověření jednat za EU? Pokud vím tak nikoli, ale přesto se chová jako šílená a jedná s osmany jako by EU byla opět jen německý protektorát.

Úterý, 16. února 2016, 20:37Odpovědět

Česká republika i letos přijme zhruba 250 krajanů z Ukrajiny, bydlet budou v Červené nad Vltavou  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.