Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

RECENZE: Písečtí Arthemion zní na svém debutovém demu odhodlaně

Mám vždycky radost, když vidím kapelu, nebo obecně umělce, který má snahu se neustále vyvíjet a pracovat na sobě. Který neusne hned na startu… Písečtí Arthemion jsou přesně tím souborem, což dokládá jejich debutové demo, které vyšlo před několika týdny.

První krůčky této kapely byly plné odhodlání, bylo evidentní, že se Arthemion hodlají rvát o přízeň fanoušků. Hudebně se však jednalo spíše o průměr, který sice dokázal na koncertech zabavit, ale žádné výraznější emoce nevzbuzoval. Dnes je situace jiná. Z Arthemion poměrně rychle vyrostla kapela, která vzbuzuje naděje.

Co si budeme povídat, jihočeská metalová scéna v posledních letech spíše stagnuje. Je proto dobře, když se občas objeví soubor, na který je třeba nasměrovat pozornost. Arthemion na svém čtyřskladbovém demíčku mají tah na bránu, nabízí povedené melodie, zajímavé momenty... Skladby zní vyrovnaně a vyspěle. Skvěle připravují půdu pro případnou dlouhohrající desku.

Nejdominantnějším nástrojem jsou paradoxně klávesy, které jinak tvrdý metal otupují a přibližují širšímu obecenstvu. Je slyšet, že klávesák Martin dokáže pracovat s rozmáchlými plochami, leckdy zachází až kamsi do oblasti filmové hudby. Možná se klávesy občas dotknout patosu, ale jako celek jsou nejzajímavějším prvkem kapely Arthemion, ačkoliv věřím, že ne každému sednou.

O pozornost se hlásí také zpěvačka Eva, která využívá rozmanitý hlasový rejstřík. Nejpřesvědčivější je ale v agresivní poloze, ve které bych klidně zůstal po celou hrací dobu. Pravdou je, že je dnes z ženského agresivního vokálu maličko trend, který přiživuje velká obliba Arch Enemy, ale v případě Arthemion si myslím, že je vše v pořádku.

Demo je podařené i po zvukové stránce, kapela se svěřila do rukou Honzy Kapáka a jeho Hellsoundu, což byla samozřejmě dobrá volba. Hellsound je už dlouhé roky zárukou kvality.

Před Arthemion je ještě dlouhá cesta. Pokud budeme brát Demo 2015 jako první výraznější vykročení, je třeba dodat, že kapela vyrazila správnou nohou. Těším se na dlouhohrající desku!

Budějcká Drbna hodnotí: 70 %

Štítky hudební skupina, Arch Enemy, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Písečtí Arthemion zní na svém debutovém demu odhodlaně  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.