Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obžalovaný z pokusu o vraždu pronesl závěrečnou řeč. Rozsudek se očekává za necelý měsíc

Závěrečnými řečmi dnes pokračoval soud, který se týká údajného pokusu o vraždu osmadvacetiletého Martina Z. Obžalovaným z pokusu o vraždu je Václav N. z Protivína, který měl mladíka postřelit v listopadu 2014 během sporu přímo na ulici. Mladík skončil s těžkým zraněním v nemocnici. Obžalovaný od začátku tvrdí, že se jen bránil. Postřelit Martina Z. prý nechtěl. To řekl i dnes při své závěrečné řeči.

„Jaký důkaz dokazuje můj úmysl?“ ptal se Václav N. při čtení své závěrečné řeči. „Bránil jsem své zdraví a život a ne, abych ublížil,“ řekl.

Jeho verze se od verze postřeleného mladíka liší. Obžalovaný také ve své závěrečné řeči řekl, že si myslí, že dokazování nebylo dostatečné a existuje ještě celá řada otázek kolem toho, jak se celý případ skutečně stal. S tím se ztotožňuje i jeho obhájce Miroslav Kříženecký, který se ještě před závěrečnými řečmi dožadoval doplnění a upřesnění některých důkazů a výpovědí. Nejasnosti viděl hlavně kolem některých znaleckých posudků, například z oboru balistiky a z oboru soudního lékařství. Ty se totiž přiklání k tomu, že ke střelbě nedošlo z bezprostřední blízkosti, která by byla při potyčce, jak ji popisuje obžalovaný, který mluví o sebeobraně.

Podle obhájce jsou ale některé důkazy značně sporné.

„Například triko poškozeného bylo rozstřiženo, hozeno do zdravotnického likvidačního materiálu a pak se z toho dělá znalecké zkoumání..,“ uvedl Kříženecký. Právě i triko bylo zkoumáno proto, aby se zjistilo, z jaké vzdálenosti obžalovaný střílel. Problém byl dle slov obhájce i s dalším kusem oblečení poškozeného.

ČTĚTE TAKÉ: Soud řeší pokus o vraždu. Proč projektant postřelil mladíka?

„Kalhoty poškozeného nemocnice předala jeho družce a až za x hodin byly teprve vyžadovány k expertize,“ řekl dál advokát.

Verzi obžalovaného, že vystřelil při potyčce, včera naopak potvrdil znalec z oboru sebeobrany Zdeněk Náchodský.

Ten přímo před soudem včera ukázal s maketou pistole v ruce, jak podle něj k výstřelům vůbec došlo.

„Jak jsem předvedl, tak jak se přetahovali, tak ho obžalovaný postřelil. Kdyby ho chtěl opravdu zastřelit, no tak ho zastřelil. Ale tady to tak nebylo. Nešťastnou náhodou došlo k tomu průstřelu hrudníku,“ řekl Zdeněk Náchodský.

Střelba v jedné z protivínských ulic zazněla předloňského listopadu kolem páté hodiny ráno. Spor mělo podle obžalovaného ten den vyvolat údajné pokřikování a výhrůžky ze strany dvojice mladíků před jeho domem. Navíc prý na okna domu Václava N. létaly kameny. Obžalovaný mluví o tom, že to nebylo poprvé, co k útoku na jeho dům došlo. Zřejmě prý proto, že si opakovaně stěžoval na hluk z blízké hospody. Vzal tedy pistoli a vyšel ven. „Kdybych pistoli neměl, nemusel jsem to přežít,“ říká Václav N.

Muž nejdříve vystřelil do vzduchu. Dvojice mladíků se dala na ústup a Václav N. šel za nimi. Jak říká, aby zjistil, o koho vlastně jde. Po chvíli narazil právě na Martina Z. 

„On na mne začal řvát. Byl to nečekaný útok,“ řekl Václav N. Podle své výpovědi si uvědomil, že má za pasem pistoli a že aby se ubránil, bude ji muset použít.

S tím, že šlo ze strany obžalovaného o sebeobranu a ke střelbě došlo náhodou při potyčce, ale nesouhlasí Martin Z., který skončil v nemocnici s průstřelem hrudníku, plic a třísla. Tvrdí, že mu útočník nedal vůbec šanci promluvit a hned střílel.

Soud bude pokračovat 22. března, kdy bude pravděpodobně vyhlášen rozsudek. Obžalovanému hrozí až 18 let vězení.

Autoři | Foto Matěj Večeřa

Štítky pokus o vraždu, nemocnice, Protivín, dům, Miroslav Kříženecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obžalovaný z pokusu o vraždu pronesl závěrečnou řeč. Rozsudek se očekává za necelý měsíc  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.