Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Syn podle obžaloby zavraždil matku. Bylo jí 83 let

Až výjimečný trest hrozí čtyřiašedesátiletému Janu B. z Písecka, který je obžalovaný z vraždy vlastní matky. Třiaosmdesátiletou ženu měl velmi brutálně napadnout vloni v létě. Útoky podle obžaloby možná trvaly déle. Žena těžká zranění nepřežila.

Jan B. přijel v úterý kvůli svému zdravotnímu stavu k soudu na kolečkové židli. Vyvrací, že chtěl svou matku zabít.

„Já jsem ji úmyslně nezabil, nevěděl jsem v tu chvíli, co dělám,“ řekl.

Státní zástupce ale řekl, že obžalovaný vlastní matku zabil zvlášť trýznivým způsobem. Podle obžaloby je také možné, že ji napadal několik dní nebo i týdnů. Žena měla na těle více velmi vážných zranění. Podle obžaloby vše vypadá tak, jako by ji muž nejen bil, ale asi i kopal.

„Měla zlomená žebra, poraněnou hlavu, zlomenou jazylku,“ přednášel státní zástupce během obžaloby.

Jan B. před soudem v úterý tvrdil, že loni v červenci přišel domů a matka byla od krve. Z toho se prý domníval, že asi upadla. To se podle jeho tvrzení stávalo dost často. Později se prý snažil, aby se šla umýt, ale ona odmítla. „Chytli jsme se a ona upadla. Přikryl jsem ji dekou a nechal ležet,“ řekl obžalovaný. Až druhý den prý zjistil, že je jeho matka mrtvá.

V přípravném řízení ale vypovídal jinak. Připustil, že se s matkou poprali.

„Když jsem za ní přišel, tak řekla, že je pokálená. Mne popadl vztek, tak jsme se servali. Ona padla a uhodila se do hlavy,“ vypověděl Jan B.

Řekl také, že druhý den ráno se mu zdálo, že matka dýchá a až později zjistil, že je mrtvá. Sanitku zavolala jeho dcera, která se přišla na babičku podívat. Ta také v úterý vypovídala.

„Viděla jsem už dříve, že babička měla na rukou modřiny, na zápěstí, prý od toho, jak jí táta pomáhal do vany,“ řekla ženina vnučka. Jinde prý modřiny na těle své babičky neviděla.

Že by svou matku týral, si stará paní vnučce nestěžovala. „Jen říkala, že hodně křičí. Ale spíš ho hájila,“ řekla ženina vnučka.

Jan B. s matkou žil asi jedenáct let. Několik let se o ni staral. Mluvil o tom, jak byla péče o ni složitá. „Dělal jsem jí snídani, svačinu, nosil jsem jí oběd. Také jsem pral a pomáhal jí, aby se mohla umýt,“ řekl obžalovaný. Dohadovali se prý hlavně kvůli tomu, že žena své pokálené plínky nebo prádlo schovávala mezi čisté.

Lidé, kteří obžalovaného znají, mluví o tom, že se rád napil. „Pil jsem většinou každý den. Tak tři až čtyři piva, nějakého panáka,“ přiznal obžalovaný. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jan B., okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Syn podle obžaloby zavraždil matku. Bylo jí 83 let  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.