Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za vraždu matky dostal čtyřiašedesátiletý muž 15 let. Neodvolal se

Na 15 let do vězení poslal ve středu soud čtyřiašedesátiletého Jana Boora z Písku, který měl loni v červenci zavraždit svou matku. Té bylo 83 let. „Nebudu se odvolávat,“ řekl po vyslechnutí rozsudku muž. Práva na odvolání se vzdal i státní zástupce. Boor se má podrobit psychiatrické léčbě v ústavní formě.

Janu Boorovi, který během celého soudu seděl kvůli svému zdravotnímu stavu na kolečkové židli, hrozil až výjimečný trest. Matku napadl podle obžaloby velmi brutálním způsobem a ona útok nepřežila.

„Měla zlomená žebra, poraněnou hlavu, zlomenou jazylku,“ řekl během přednesu obžaloby například státní zástupce.

Odborníci navíc potvrdili, že některá zranění na ženině těle svědčí o tom, že byla i staršího data. Řekli také, že mnohá z nich vznikla nejen údery, ale pravděpodobně i kopanci a dupáním.

Trest na spodní hranici trestní sazby nakonec obžalovaný dostal i kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu. Ve vazbě se podrobil operaci srdce.

„Svého činu upřímně lituji,“ řekl ještě před vynesením rozsudku obžalovaný Boor, který v proběhu soudu také mluvil o tom, jak byla péče o matku stále těžší a stresující.

„Dělal jsem jí snídani, svačinu, nosil jsem jí oběd. Také jsem pral a pomáhal jí, aby se mohla umýt,“ řekl obžalovaný. Dohadovali se prý hlavně kvůli tomu, že žena své pokálené plínky nebo prádlo schovávala mezi čisté.

U soudu ve středu ještě vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie a podle nich trpí Boor mírnou demencí, která je umocněná i nadměrným pitím alkoholu.

Sám Boor přiznal, že pije většinou každý den, a to jak pivo, tak i tvrdý alkohol. Po celou dobu vyvracel, že by býval chtěl svou matku zabít. „Já jsem ji úmyslně nezabil, nevěděl jsem v tu chvíli, co dělám,“ řekl.

Jeho výpovědi v přípravném řízení a před soudem se od sebe poněkud odlišovaly.

V úterý před soudem tvrdil, že loni v červenci přišel domů a matka byla od krve. Z toho se prý domníval, že asi upadla. To se podle jeho tvrzení stávalo dost často. Později se prý snažil, aby se šla umýt, ale ona odmítla. „Chytli jsme se a ona upadla. Přikryl jsem ji dekou a nechal ležet,“ řekl obžalovaný. Až druhý den prý zjistil, že je jeho matka mrtvá.

V přípravném řízení ale vypovídal jinak. Sice také mluvil o pádu matky, připustil ale, že se poprali.  

„Když jsem za ní přišel, tak řekla, že je pokálená. Mne popadl vztek, tak jsme se servali. Ona padla a uhodila se do hlavy,“ vypověděl Boor, který v mládí boxoval. Že je matka mrtvá, zjistil prý až druhý den. Podle lékařů žena zemřela pravděpodobně 20. července 2015. Jelikož se obžalovaný i státní zástupce vzdali práva na odvolání, je rozsudek pravomocný. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky státní zástupce, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu matky dostal čtyřiašedesátiletý muž 15 let. Neodvolal se  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.