Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hygienici zakázali koupání ve Vojníkově na Orlické přehradě

Jihočeská hygienická stanice letos vydala trvalý zákaz koupání na veřejné pláži Vojníkov na Orlické přehradě. Důvodem jsou trvale špatné výsledky laboratorních rozborů v letních sezónách 2011 až 2015. Letos v létě budou hygienci monitorovat stav vody u dvou dalších pláží na Orlíku, tří pláží na Lipně, ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku a rybníku Hejtman, který leží nedaleko Chlumu u Třeboně.

Voda ve Vojníkově vykazovala zhoršenou kvalitu několik sezon. Hygienici ji na základě rozborů řadili na spodek tabulky sledovaných koupališť. Ve čtyřech z posledních pěti sezon tam proto vždy dočasně zakázali koupání. Hygienici ve vodě často evidovali překročené hodnoty ukazatele sinic, vodního květu, potíže byly i s průhledností.

Provozovatelem největšího kempu u rybníku Hejtman je městys Chlum u Třeboně. Před sezonou tu do obnovy areálu investovali zhruba milion korun. „Zrekonstruovali jsme sprchy a záchody a na vodu jsme nakoupili nová šlapadla,“ uvedl starosta Petr Kolezsar s tím, že městys připravuje studii na vybudování nové společenské místnosti pro turisty a několika dvojchatek se sociálním zařízením. Naše zařízení je zastaralé. První dvojchatky chceme postavit přes zimu,“ řekl Kolezsar. Mělo by to stát několik milionů korun.

Foto Bezedný Frank | Zdroj ČTK

Štítky Vodní nádrž Orlík, pláž, koupání, rybník, Chlum u Třeboně, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Vojníkov, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zakázali koupání ve Vojníkově na Orlické přehradě  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.