Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V písecké nemocnici se rodí přirozeně

Porodnice písecké nemocnice získala certifikát PPP (Přirozený porod v porodnici). Ten dokládá přívětivý přístup personálu k rodičkám a vysoký standard porodní péče. Nemocnice Písek certifikát získala po dvouletém výzkumu mezi patnácti porodnicemi v České republice.

„Pilotní projekt probíhal v letech 2014 až 2015. Písek se v konkurenci 15 porodnic umístil na prvním místě ve spokojenosti rodiček. Každá maminka hlasovala pod svým unikátním přístupovým kódem, byla tedy vyloučena možnost ovlivnění výsledků neautorizovanými osobami. Personál mohl ovlivnit výsledky pouze poctivou zdravotnickou prací a empatickým přístupem k rodičkám. Výzkum zahrnoval 10 tisíc respondentek a 4,5 tisíce kompletních dotazníků,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Projekt Přirozený Porod v Porodnici (PPP) realizují přední český web o těhotenství a mateřství Babyweb.cz a Kvalita očima pacientů – realizátor dlouhodobého projektu měření kvality zdravotní péče prostřednictvím zkušenosti/spokojenosti pacientů. Smyslem projektu PPP je šíření myšlenky, že v porodnici lze rodit přirozeně a přitom bezpečně, vlídně a s respektem k individuálním potřebám rodičky i novorozence, při zachování co nejpřirozenějšího a nejintimnějšího prostředí, s laskavou pozorností, jaká tomuto neopakovatelnému a jedinečnému okamžiku přísluší. Cílem projektu PPP je plošné zlepšení standardu porodní péče v Česku, a proto se do projektu zapojilo co nejvíce porodnic napříč Českou republikou.

„Písečtí se projektu zúčastnili také proto, aby získali další zpětnou vazbu od maminek, což následně pomáhá zlepšovat péči o rodící ženy. Nejen díky projektu se tak snižuje počet episiotomií - nástřihů, zvyšuje se počet porodů odvedených porodní asistentkou, snižuje se počet císařských řezů,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení písecké nemocnice Michal Turek.

„V Písku trvale pracujeme na zkvalitnění péče a ve spolupráci s maminkami každoročně rozšiřují nabídku svých služeb. Ať je to například individualizování porodu, trpělivé vysvětlování možností vedení porodu, ale i zařízení a vybavení porodního sálu či vybavení oddělení šestinedělí, zútulnění prostředí. Samozřejmostí je samotný lidský přístup k rodičkám, vyhovění jejich přání a pochopení jejich potřeb,“ řekl Jiří Holan.

V Písku se každoročně narodí téměř 900 dětí. Porodnice je certifikovaným intermediárním perinatologickým centrem (rodí se zde, anebo jsou sem transportovány, nedonošené děti od 32. týdne). Je akreditovaným pracovištěm pro vzdělávání. V minulém roce zde byly zrekonstruovány porodní sály a nově zřízeny takzvané rodinné pokoje pro pobyt matek, otců, nebo celých rodin společně po porodu. Hojně využívaný je i pokoj pro otce před porodem a těhotenské předporodní kurzy.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, porod, projekt, Česko, Nemocnice Písek, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V písecké nemocnici se rodí přirozeně  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.