Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrdinský čin Jiřího Pokorného. Hráči Kestřan zachránil život

Měl to být jeden z běžných zápasů okresní soutěže na Písecku. Utkala se v něm béčka Smetanovy Lhoty a Kestřan. Ale nešlo jen o body do tabulky, ale i o holý život. Nikoho nenapadlo, jak dramatický bude mít zápas průběh. Dvaačtyřicetiletému hráči kestřanského béčka Jiřímu Miňhovi zachránil život domácí trenér Jiří Pokorný, který pohotově začal s oživováním.

Inkriminovaný okamžik nastal v 75. minutě. Stav byl 1:1 a hosté z Kestřan, kteří přijeli s jediným náhradníkem (tím byl v září šedesátiletý Jaroslav Zeman), stále drželi přijatelný výsledek. V tu chvíli na polovině hřiště klesl do kolen Jiří Miňha, chytil se za srdce a omdlel.

Rozhodčí Tanáč okamžitě přerušil hru, ale hráč byl v bezvědomí, bez dechu a známek života. Začal boj s časem. Na lavičce domácího mužstva byl naštěstí devětatřicetiletý trenér, hráč a funkcionář mužstva AFK Smetanova Lhota Jiří Pokorný.

Paradoxně na utkání ani neměl být. „Béčku chyběl trenér, tak mě požádali, zda bych tu nezůstal po zápase našeho áčka a nevypomohl. Původně jsem chtěl v poločase odjet domů, ale nakonec jsem zůstal na celý zápas,“ vyprávěl Jiří Pokorný.

Hrdina pozdějších minut tušil, že je zle. „Ze střídačky jsem viděl, že začíná modrat a ihned jsem tam běžel,“ popsal moment, v němž šlo o vteřiny. „Okamžitě jsem začal s masáží srdce, čtyřikrát se mi ho povedlo nahodit, ale čtyřikrát zase upadl do bezvědomí. Záchranka přijela asi do deseti patnácti minut. Naštěstí všechno dobře skončilo,“ poznamenal Pokorný, který se byl na Jiřího Michňu podívat v písecké nemocnici. „Byl jsem za ním na jipce, je v pořádku, jen má trochu pochroumaná žebra,“ dodal pohotový zachránce.

„Jsem moc rád, že na hřištích okresu Písek se najde opravdový rytíř, který dokázal člověku zachránit život,“ řekl k celé události Michal Řezáč, předseda Okresního fotbalového svazu Písek.

My si jen přejme, aby podobných událostí bylo co nejméně.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jiří Pokorný, Kestřany, trenér, Smetanova Lhota, okres Písek, Jaroslav Zeman, Písek, Michal Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrdinský čin Jiřího Pokorného. Hráči Kestřan zachránil život  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.