Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Písecká nemocnice spustila urgentní příjem pro pacienty s mrtvicí

Nemocnice Písek v těchto dnech zahájila provoz urgentního příjmu pro pacienty s cévní mozkovou příhodou, lidově zvanou „mrtvice“. Díky němu se významně zvýší jejich šance na maximální možné uzdravení.

„Urgentní příjem zajistí co nejrychlejší postup při diagnostice a léčbě osob postižených iktem neboli mozkovou mrtvicí. Jakmile lékař zdravotnické záchranné služby diagnostikuje cévní mozkovou příhodu, zavolá na takzvaný iktový telefon do naší nemocnice, který u sebe nosí aktuálně sloužící neurolog. Ten se okamžitě poté dostaví na urgentní příjem našeho Iktového centra, kam záchranka pacienta přiveze. Následuje rychlý odběr krve a poté vyšetření mozku a mozkových cév. Během krátké doby je tak zjištěn rozsah mozkové příhody. Neurolog navrhne její léčbu, na které se často podílejí i další odborníci,“ vysvětlil podstatu urgentního příjmu ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Zkušební provoz takzvaného centrálního příjmu pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou probíhal od srpna, kdy také byly ukončeny stavební práce a prostory se technologicky vybavily. „Výhodou urgentního příjmu je jeho vhodné umístění a tedy i rychlejší převzetí pacienta od posádky rychlé záchranné služby a včasnější provedení diagnostiky. Díky tomu lze v řádech minut spolehlivě rozhodnout o správných léčebných postupech,“ řekl Robert Rezek, vedoucí lékař Iktového centra.

Doplnil, že nejtěžší případy cévní mozkové příhody lze tak i rychleji dopravit do Komplexního cerebrovaskulárního centra Nemocnice České Budějovice. „Volbu metody a zahájení léčby v Písku zvládneme do dvaceti minut a spolu s transportem do českobudějovického centra je pacient do další hodiny již léčen kombinací metod s největším výsledným efektem. To ukázal zářijový zkušební a dnes již i ostrý provoz našeho urgentního příjmu,“ řekl primář Neurologického oddělení Ivo Schenk.

Cévní mozková příhoda (CMP) je v současnosti nejčastější příčinou nepohyblivosti osob vyšších věkových kategorií a třetí nejčastější příčinou úmrtí v zemích Evropské unie. V České republice připadá na 100 tisíc obyvatel 350 cévních mozkových příhod za rok, což představuje jeden z nejvyšších výskytů tohoto onemocnění na světě. Úmrtnost na cévní mozkové příhody ve věku do 65 let je v České republice dvojnásobná ve srovnání se zeměmi západní a severní Evropy. I přes velký pokrok v medicíně zůstává toto onemocnění problémem a finanční zátěží ve zdravotnictví.

V Iktovém centru Nemocnice Písek bylo v roce 2015 ošetřeno více než 500 pacientů s diagnózou cévní mozkové příhody. „Z toho bylo 361 hospitalizováno na jednotce intenzivní péče. Dalších 75 pacientů bylo indikováno k léčbě intravenózní trombolýzou a již osm z nich podstoupilo kombinovanou léčbu doplněním trombolýzy o mechanický výkon na pracovišti Komplexního cerebrovaskulárního centra v Nemocnici České Budějovice. Pro tyto pacienty se dnes šance na přežití a úplné vyléčení podstatně zvyšuje,“ doplnil Robert Rezek.

Budování urgentních příjmů v rámci sítě jihočeských nemocnic je důležité zejména kvůli zvýšení šance na uzdravení pacientů. „V současnosti funguje urgentní příjem ještě v Nemocnici Jindřichův Hradec. A českobudějovická nemocnice má v rámci komplexního cerebrovaskulárního centra systém Emergency – pružný přístup, kdy pacienta nemocniční neurolog vyšetřuje i začíná léčit na jednom lůžku, což umožňuje co nejefektivnější návrat hospitalizovaných osob do původního stavu,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Tisková zpráva

Štítky mrtvice, pacient, nemocnice, Nemocnice Písek, Nemocnice České Budějovice, Česko, Evropská unie, Jiří Zimola, Nemocnice Jindřichův Hradec, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Tohle vítám a kvituji.. :)

Pátek, 14. října 2016, 22:36Odpovědět

Písecká nemocnice spustila urgentní příjem pro pacienty s mrtvicí  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.